Stäng

Skurup förbättrar företagsklimatet igen!

I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner ökar Skurup på 12 av 15 områden. Det sammanfattande omdömet stiger återigen!

Tysk lönn med en grön pil som pekar uppåt

Svenskt näringslivs årliga enkätundersökning

Svenskt Näringsliv genomför årligen en enkätundersökning om villkoren och förutsättningarna för att driva företag i Sveriges 290 kommuner. Enkäten är landets största attitydundersökning bland företagare och ett av de främsta verktygen för att sätta fokus på näringslivsfrågorna lokalt.

I årets mätning är det sammanfattande omdömet för det lokala företagsklimatet i Skurup 4,0 vilket gör att Skurup hamnar på delad femte plats i Skåne. Skurup placerar sig över både Sverige- och Skånesnittet i Svenskt Näringslivs enkätundersökning, genomsnittet för Skåne är 3.5 och för Sverige 3,5. 90 företag i Skurups kommun har svarat på frågor om hur de upplever hur det är att driva företag i kommunen.

  • Svaren från företagen hjälper och vägleder oss i vad som är bra och vad som vi kan bli bättre på. Störst förbättringar görs inom handläggares förståelse för företagens verksamhet, följt av skolans kontakt med det lokala näringslivet och kommunens råd och vägledning till företagen säger Dick Johansson, förvaltningschef Serviceförvaltningen.

I enkätundersökning ökar Skurup på 12 av 15 områden och ligger totalt sett över både Skåne- och Sverigesnittet i de flesta av frågorna. I två av frågorna ligger vi på samma resultat som 2023 och i en av frågorna har vi tappat 0,2 och det är kring vägnät, tåg- och flygförbindelser.

  • Det är oerhört glädjande att vi återigen gör framsteg i näringslivets ögon. Vi har lagt mycket tid och resurser på ett förbättrat bemötande och förhållningssätt de senaste åren och det är kul att se att det ger så tydliga resultat, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder (M).
  • Det är också extra kul att konstatera att vi gör detta trots att vi under en tid saknat en dedikerad resurs som arbetar tillsammans med näringslivet, men glädjande nog kan vi idag också avslöja att vår nya näringslivsansvariga tjänsteman tillträder på fredag, lagom till den årliga näringslivsfesten, avslutar Johan Bolinder.

Företagens högst prioriterade åtgärder i Skurup är:

  • Minskad brottslighet och ökad trygghet (39 %)
  • Förbättra det lokala vägnätet (35 %)
  • Bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare (33%)
  • Enklare att delta i upphandlingar (31 %)
  • Bättre dialog mellan kommunen och företagen (29 %)

Kommunranking av det lokala företagsklimatet

 

Under hösten kompletteras enkätresultaten med statistik från bland annat Statistiska centralbyrån och det sammanlagda betyget ligger till grund för en kommunranking av det lokala företagsklimatet som offentliggörs i september.

Publicerad:
Senast uppdaterad: