Stäng

Vandring

Här finns milslånga stränder, pampiga slottsmiljöer och mysiga skogar att vandra i.

Natur, Kust, kusten, Strand, stränder, Skugga, skuggor, Sjögräs, vatten, hav, sol

Svaneholms strövområde

I det vackra Svaneholmsområdet finns två uppmärkta naturstigar att promenera eller springa på.

Jaktstigen (2,7 km)

Jaktstigen går runt Svaneholmssjön och tar dig genom vacker och trolsk ädellövskog. Längs stigen finns rastplatser med utsikt över sjön och slottet samt informationstavlor om fågellivet och livet i sjön. Längs stigen hittar du också ett utegym. Jaktstigen lämpar sig väl för barnvagnar och rullstolar.

Röda slingan (4,2 km)

Röda slingan sammanfaller delvis med Jaktstigen, men sträcker sig även längre ut i Vassens naturreservat. I anslutning till slingan finns en lägerplats med vindskydd och eldstad.

Om du är ute efter mer obeträdd mark med små slingriga stigar finns naturreservaten Nästhagen och Norrskog. Här kan du vara själv med naturen och dina tankar.

Hästhagens naturreservat ligger strax öster om sjön, det är en trädklädd kulle som sticker upp i de öppna betesmarkerna. Det är godsets forna hästhage som har förvandlats till en av landets finaste ängsbokskogar. Högresta bokar skapar en magnifik pelarsal där marken täcks av vitsippor och myskmadra på våren. Här finns en mycket stor gammal ek som är skyddad som Naturminne. I Hästhagen är det ännu sparsamt med stigar. Läs mer om Svaneholm Hästhagen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Även naturreservatet Norrskog är mindre besökt än strövområdet vid slottet och sjön. I Norrskog finns två uppmärkta rid- och promenadslingor. Slingorna är vardera på ca 2,3 km och omges av vacker böljande skog. Läs mer om Svaneholm Norrskog här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Rydsgårds gods promenadslingor

Fem kilometer norr om Rydsgårds tätort ligger godset vars huvudbyggnad uppfördes i mitten av 1700-talet. Naturområdet är på drygt 20 hektar och det finns både bokskog och granplanteringar. Vid Karpadammens parkeringsplats finns fina promenadstigar, runstensrundan och utsiktsplatsen.

Bräknehus

Detta lilla skogsområdet med en elbelyst motionsslinga på ca 1 km ligger vackert precis vid foten av den välkända Skurupssilhuetten Zimmermans backe. Området har en rik växtlighet med många olika trädslag och ett fågelliv i särklass.
Det finns även ett fint grillhus, en lekplats, ett utegym och under vår-sommarmånaderna även en tillgänglighetsanpassad toalett.

Bongska naturmarken

Väster om Skivarps tätort från landsvägen 101 vid infarten till byn Kroppsmarken finns en vandringsslinga ner till Sivarpsåns mynning vid havet på ca 3 km.

Följ vandringsskyltarna längst grusvägen. När du kommer ner till Abbekås golflubb svänger du in på golfområdet och vandrar sedan på stigarna på Bongska naturmarken. Nere vid Skivarpssån finns rastplats med bord, bänkar och grill.

Karta över rekreationsspår

Skurupskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ser du var det finns stigar och rekreationsspår. Upptäck Skurups vackra natur genom en promenad med hunden, en löparrunda i terräng eller en heldagsutflykt med barnen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:
Senast uppdaterad: