Stäng

Måltider i förskolan

Mat är ett av livets glädjeämne och berör oss alla. Hos oss är måltiden i förskolan viktig.

Vi tillagar maten med en stor variation av bra livsmedel, och så långt det är möjligt måltider som är lagade från grunden. Det är viktigt att ladda med rätt energi för att alla barnen ska ha en bra dag på förskolan.

En kock står i ett kök med en stor stekplatta i famnen.

Det är serviceförvaltningens måltidsenhet som ansvarar för måltiderna och köken inom förskolan.

Ett helhetsperspektiv

Skurups kommun arbetar efter Livsmedelsverkets måltidsmodell för ett helhetsperspektiv. Detta innebär att måltiderna som serveras är goda, näringsriktiga och säkra. Vi lägger även vikt vid att måltiderna ska vara en trivsam stund på dagen och integreras i förskolans dagliga verksamhet. Vi förespråkar lugna måltider där barnen ges tid att njuta av maten, och där alla uppmuntras att smaka på det som serveras.

Bra mat ökar orken

Vi använder så rena råvaror och produkter som möjligt och köper bara in färdiga produkter som till exempel köttbullar, panerad fisk, potatisbullar och blodpudding. Maten ska dofta, smaka och se aptitlig ut. När vi ser måltiderna ur ett helhetsperspektiv säkerställer vi även att barnen orkar en hel dag på förskolan. Detta är viktigt eftersom förskoleåldern är en tid då barnen växer mycket och snabbt.

Vi lagar maten från grunden

Vår ambition är att laga våra måltider med bra råvaror och av kockar som har hög ambition att tillaga måltiderna från grunden. Vi har tillagningskök i alla våra förskolor förutom på Vångens förskola som får sin lunch ifrån Restaurang Rutger, ett av kommunens tillagningskök.

Förbud mot nötter, jordnötter och sesam

I Skurups kommuns förskolor, skolor och fritidshem/klubb gäller förbud mot alla typer av trädnötter, jordnötter och sesamfrön. Detta för att undvika svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergi. Förbudet gäller även vid utflykter, eller när något barn/elev tar med något ätbart samt vid personal- och föräldrarfika.

Hållbara inköp

Skurup kommuns övergripande mål är att livsmedelsinköpen ska vara hållbara ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Närodlade och svenska livsmedel är även ett fokusområde som vi jobbar med.

Har du behov av specialkost?

För dig som av någon anledning inte kan äta den ordinarie maten erbjuder vi specialkost. Alla som behöver specialkost får en lika fullgod måltid som övriga. Maten ska så långt det är möjligt, likna dagens rätt. Fråga på din förskola för mer information.

För att säkerställa att rätt kost serveras behövs även ett intyg av läkare eller dietist. Tänk på att läkarintyget alltid ska förnyas om det sker en förändring i allergi eller överkänslighet. Specialkost på grund av laktosintolerans kräver inget läkarintyg, endast intyg av vårdnadshavare.

Du ansöker om specialkost direkt genom kommunens e-tjänster här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Gå in under rubriken " Barn och utbildning" och klicka på e-tjänsten " Specialkost och anpassad kost".

EU-finansierad mjölk

Syftet med detta EU‑stöd är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i förskolan, grundskolan och gymnasieskolan.

Saritslövs förskolekök

Shiffendorfs förskolekök

Slimminge byskola kök

Vångens förskolekök

Kontakta måltidsservice

Stora Torggatan 11, Skurup
EU-logotyp med texten "skolmjölken vi serverar finansieras delvis av europeiska garantifonden för jordbruk".

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:
Senast uppdaterad: