Stäng

Parker och grönområden

I Skurups kommun finns mycket av rekreation, allt från naturreservat till parker.

Här finns strandhedar, våtmarker, frodiga bokskogar, ängs- och betesmarker, sjöar och vattendrag. Men också parker och andra rekreationsområden, som bjuder in till lek, spel, picknick och sköna promenader.

skog, familj vandrar

Parker

Läs nedan om kommunens parker som inbjuder till lek, motion och avkoppling.

Invigning av minnesstenen för veteraner som utfört fredsbevarande insatser

Se videon från Stadsparken i Skurup den 29 maj när minnesstenen för veteraner invigdes.

Bräknehus i utkanten av Skurup

höst, grillhus, park

Grillhus och park vid Bräknehus inbjuder till lek och avkoppling i naturen

Skurups Stadspark anlades 1927, i huvudsak enligt danskt trädgårdskoncept. Här finns rhododendron och gamla vackra träd. Det finns en lekplats och en tennisbana. På sommaren brukar där vara olika aktiviteter, bl. a allsång för allmänheten.

 

 

Bräknehus är en parkliknande skog i norra Skurup som är ett viktigt rekreationsområde med en elupplyst slinga på ca 800 meter. Området har många naturvärden, som flertalet olika träd vilket i sin tur gynnar ett rikt fågelliv. Det finns ett grillhus och lekplats med träningsmöjligheter samt en minneslund för smådjur.

 

Ängsparken ligger intill Skurups nya bostadsområde Västeräng och invigdes i juni 2022. Den enorma parken bjuder på allt ifrån klätterställningar, gungor och utegym till grillplatser, linbana och damm med utsiktsplats.

Ängsparken finns ett dagvattenmagasin, Lyckodammen, som tar hand om regn och smältvatten från området Västeräng. Ett runt soldäck med fasta solstolar och bänkar går ut i vattnet och alldeles bredvid finns en grillplats med bänkar och tak. Vid kanten är det mycket grunt för att sedan bli djupare efter hand. Som djupast är dammen 1,1 meter.

Växtligheten i Ängsparken är väl genomtänkt. Här finns bland annat en fruktlund med plommon, körsbär, päron och vinbärsbuskar.

Grönområden

Läs nedan om grönområden som inbjuder till härliga naturupplevelser.

tysk lönn, backe

Under Tysklönnen på Zimmermans backe kan man koppla av och njuta av utsikten

Bongska marken är en naturmark med spännande djur- och växtliv längs med sista biten av Skivarpsån innan den rinner ut i havet öster om Abbekås.

I området kan du promenera på stigar, upptäcka naturen och fiska. Skivarpsån är en liten å men den har mycket havsöring, gädda och abborre. Fiskesträckan är 2 km och det behövs fiskekort. Där finns bord och bänk längst med ån för en stunds avkoppling.

Zimmermans backe är ett litet naturreservat på en hög kulle i norra utkanten av Skurup. Från toppen, som höjer sig ca 25 meter över Skurups samhälle, är det en härlig utsikt över omgivningarna. Där finns bord och bänk längst upp som inbjuder till picknick.

Högst upp på kullen växer en pampig tysklönn som har blivit något av en symbol för Skurup. Under vintrar med snö är Zimmermans backe även en populär pulkabacke.

Stigen upp är inte anpassad för människor med funktionsvariationer, och det finns ingen toalett, grillplats eller vindskydd. 

I sydöstra Skurup ligger ett relativt stort och öppet grönområde. I området ligger en mindre sjö, Prästamossen, med ett rikt fågelliv. Området kantas av stora vackra träd, bland annat olika typer av pil. Runt sjön finns en 1, 2 kilometer lång belyst och asfalterad slinga för gång och cykel.

I Stjärneholm strax väster om Skurup på en ö i den lilla sjön Lillesjö ligger den numera igenvuxna borgruinen. Under 1500-talet uppfördes en borgen av den danske rikshovmästaren Mogens Gyldenstjerne. Tanken var att borgen skulle kunna stå emot artillerield och den blev den enda i sitt slag i Skåne.

I dag finns spår av huvudbyggnaden, två flyglar och vallgraven kvar. En vacker utflyktsplats året runt, ta med familjen, gå över bron till ön och gå på upptäcktsfärd.

I naturvårdsområdet intill Borgasjön och Skönabäcks säteri finns en lummig ädellövskog. Detta är en fantastisk promenad, framförallt under vår och försommar när fåglarna sjunger som mest intensivt och vårfloran är som vackrast.

Karta över parker och grönområden

Skurupskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ser du var i kommunen det finns parker och grönområden.

 

Kontakta Kommunteknik

Kommunteknik förvaltar parker och grönområden inom allmän platsmark
Stora Torggatan 4

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:
Senast uppdaterad:

icon Innehåll på sidan