Här hittar du information om vem som har rätt till modersmålsundervisning samt du ansöker.
Modersmålsundervisning är ett eget ämne i grundskolan.
Målet är att eleverna ska tillgodogöra sig undervisningen i sitt modersmål i skolan och samtidigt utveckla sin tvåspråkiga identitet och kompetens. Arbetet ska ske i sådana former att elevernas personliga utveckling främjas och deras självkänsla stärks. Modersmålslärarna ska ha goda kunskaper i modersmålet de undervisar i, i det svenska språket och om det svenska samhället.
Det är vårdnadshavaren som ansöker om modersmålsundervisning i grundskolan. Ansökan ska alltid gå via skolans rektor.
Eleverna har rätt till undervisning i sju läsår, undantaget de nordiska språken som har rätt till undervisning i nio läsår. Undervisning bevilijas om:
*Adoptivbarn är undantagna kravet att modersmålet ska vara det dagliga umgängesspråket i hemmet. Barnet behöver dock grundläggande kunskaper i språket.
Elever som tillhör någon av Sveriges nationella minoriteter har en stärkt rätt till modersmålsundervisning. Undervisning ska erbjudas även om eleven inte använder språket dagligen i hemmet.
Kommunen är skyldig att ge modersmålsundervisning i minoritetsspråk även om det finns färre än fem elever i kommunen och om det finns en lämplig lärare. Undervisning erbjuds i nio läsår.
Modersmålsundervisning i minoritetsspråk kan ges som förstaspråk (elevens modersmål eller starkaste språk) eller som andraspråk (nybörjarspråk).
De minoritetsspråk som finns i Sverige är:
Syfte
Skurups kommuns policy för modersmål anger kommunens förhållningssätt till modersmål.
Policyns syfte är att tydliggöra förhållningssättet för tjänstemännen samt verka för att eleverna skall utveckla sitt modersmål och få en god integration av nya kommunmedborgare med utländskt ursprung. Tydlighet, höga förväntningar och samverkan ser vi som framgångsfaktorer.
Modersmål
Modersmålsundervisning är ett erbjudande som ger elever med ett annat modersmål än svenska möjlighet att läsa sitt modersmål som ett ämne i skolan.
Nedanstående gäller för modersmålsverksamheten i Skurup med vissa undantag enligt Skollagen vad avser de nationella minoritetsspråken, nordiska språk och adoptivbarn:
En e-tjänst för ansökan och uppsägning av modersmålsundervisning är under uppbyggnad. I nuläget ansöker du om modersmålsundervisning genom att kontakta ditt barns mentor för att få en ansökningsblankett. Ansökan skickas till rektor på ditt bans skola.
Samma tillvägagångssätt gäller vid uppsägning av modersmålsundervisning.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?