Stäng

Studie- och yrkesvägledning grundskola

Studie- och yrkesvägledaren informerar och vägleder ungdomarna inför framtida studier och yrkesval.

Gymnasievalet

Har du svårt att välja eller har frågor om val till gymnasiet, högre utbildning eller arbetsmarknad, är du välkommen att vända dig till studie- och yrkesvägledaren på din skola.

I årskurs 9 väljer eleverna vidareutbildning till gymnasieskolan. Gymnasieskolan erbjuder många möjligheter och det är viktigt att elever och föräldrar tar del av information och öppet hus för att kunna planera detta viktiga val.

Att ansöka till gymnasiet

Frågor om ansökan till gymnasieskolan eller om olika gymnasieutbildningar kan besvaras direkt via studie- och yrkesvägledningschatten på www.skanegy.se Länk till annan webbplats.. Chatten är bemannad året om.

  • måndag-torsdag kl 16.00-21.00
  • vecka 5 och 6 kan du dessutom chatta med studie- och yrkesvägledare lördagar kl 13.00-17.00 och söndagar kl 16.00-21.00
  • vecka 7, fredag kl 16.00-21.00 och lördag kl 13.00-17.00

Som en del av Skurups kommuns strategi gällande studie- och yrkesvägledning, samverkan skola-arbetsliv och entreprenöriellt lärande arbetar grundskolorna för att öka samarbetet mellan skola och arbetsliv. Tonvikten ligger på att skapa inblick i närsamhällets arbetsliv och ge eleverna konkreta erfarenheter av arbetslivet.

PRAO, praktisk arbetslivsorientering

Prao ska erbjudas i grundskolan, både på kommunala och fristående skolor. Alla fristående skolor omfattas alltså av kravet om obligatorisk prao, oberoende om undervisningen i den fristående skolan bedrivs med en särskild pedagogisk inriktning. Enligt lag (10 kapitlet 8 a § skollagen) har eleverna rätt till 10 dagars prao och skolorna i Skurups Kommun har därför valt att dela upp dessa 10 dagar så här:

Elever på Prästamosseskolan och på Alléskolan har en veckas prao under vårterminen i årskurs 8 och en vecka under höstterminen när de går i årskurs 9.

På webbportalen Skanegy.se finns information om gymnasieprogram, skolor, tider för öppet hus med mera.

Kontakt

Jessica Kjellberg, Studie- och yrkesvägledare

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:
Senast uppdaterad: