Stäng

Elavbrott

Det är inte ovanligt att kommuner drabbas av elavbrott, och i vissa fall kan dessa bli långvariga. Därför är det bra att ha en "beredskapslåda" hemma med olika saker som du kan behöva.

En grill som ryker. Personer sittandes tilll bords i bakgrunden.

En grill är bra att ha hemma om det är möjligt.

Bra saker att ha hemma

En enkel beredskapslåda kan göra skillnad

Att samla ihop saker som kan vara bra att ha till exempel vid strömavbrott under vintern, kan göra stor skillnad. Några saker du kan ha samlat är:

  • Ficklampa, batterier, tearinljus och/eller värmeljus, lyktor (+ lampolja)
  • Tändstickor/tändare och extra säkringar
  • Sovsäck, filt och liggunderlag
  • Konserver, stormkök och vatten i dunkar
  • Husapotek och våtservetter
  • Batteriradio för att få aktuell information

Om elen försvinner

Att samlas i ett rum och hänga något för fönstret gör att avkylningen av rummet minskar. Tänd ljus eftersom dessa bidrar till att behålla temperaturen, men lämna dem aldrig utan uppsikt. Börjar det bli kallt i rummet, så klä på er varma kläder. Sov tillsammans för att hålla uppe värmen, och är du ensam så gör en koja under ett bord.

Har du en öppen spis?

Har du en öppen spis i ditt hem, kommer du klara dig bra under strömavbrottet, men glöm inte att vädra med jämna mellanrum. Det som brinner tar av luftens syre, och ventilationen slutar fungera vid strömavbrott. Eldar du under natten, måste en person sitta eldvakt. Kontrollera att brandvarnarna fungerar, och att du vet var du har brandsläckaren.

Ett längre strömavbrott kan även få konsekvenser för vattenförsörjningen, därför måste du se till att fylla kärl eller flaskor med vatten så att du inte blir utan. Skulle toaletten sluta fungera, kan man sätta en plastpåse i toaletten om man inte istället vill använda en hink.

En grill är bra året runt

På sommaren åker grillen fram hela tiden, men det går även bra att ta fram den om det inte finns möjlighet att laga mat på grund av strömavbrottet under hela året.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:
Senast uppdaterad:

icon Innehåll på sidan