Stäng

Måltider i grundskolan

Måltiden tillhör livets glädjeämnen. Hos oss är skolmaten viktig, barn och ungdomar ska tycka om maten och vi ska servera måltiderna i en trivsam miljö.

Tre personer står i ett kök med mörka arbetskläder.

Vår personal är alltid redo att hjälpa till med frågor kring maten i skolan.

Goda matvanor är viktigt för hälsan

Goda matvanor har stor betydelse för hälsan. Det finns ett tydligt samband mellan elevers matvanor och koncentrationsförmåga och engagemang i skolarbetet. Det är därför viktigt att måltiderna som serveras ses ur ett helhetsperspektiv. Måltiderna ska vara goda, vällagade, näringsriktiga och säkra. Det är också viktigt att måltiden blir en trivsam stund på dagen och integreras i verksamheten. Skollunchen ska främja en hälsosam livsstil och värna om miljön

Så här planerar vi maten

Lunchrätterna planerar vi för perioder i en menygrupp som består av kockar, måltidsbiträden och måltidschef. Måltidernas variation, näringsinnehåll och elevernas åsikter och önskemål - är några av de saker vi tar hänsyn till när vi planerar menyn.

Lagat från grunden

Alla skolor i Skurups kommun har tillagningskök där maten tillagas nära eleverna. Vår ambition är att laga våra måltider med bra råvaror och av kockar som har hög ambition att tillaga måltiderna från grunden. Vi använder så rena råvaror och produkter som möjligt och köper bara in färdiga produkter som till exempel köttbullar, panerad fisk, potatisbullar och blodpudding.

Förbud mot nötter, jordnötter och sesam

I Skurups kommuns förskolor, skolor och fritidshem/klubb gäller förbud mot alla typer av trädnötter, jordnötter och sesamfrön. Detta för att undvika svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergi. Förbudet gäller även vid utflykter, eller när något barn/elev tar med något ätbart samt vid personal- och föräldrarfika.

Hållbara inköp

Skurup kommuns övergripande mål är att livsmedelsinköpen ska vara hållbara ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Närodlade och svenska livsmedel är även ett fokusområde som vi jobbar med.

Har du behov av specialkost?

För dig som av någon anledning inte kan äta den ordinarie maten erbjuder vi specialkost. Alla som behöver specialkost får en lika fullgod måltid som övriga. Maten ska så långt det är möjligt, likna dagens rätt. Fråga på din skola för mer information.

För att säkerställa att rätt kost serveras behövs även ett intyg av läkare eller dietist. Tänk på att läkarintyget alltid ska förnyas om det sker en förändring i allergi eller överkänslighet. Specialkost på grund av laktosintolerans kräver inget läkarintyg, endast intyg av vårdnadshavare.

Du ansöker om specialkost direkt genom kommunens e-tjänster här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Gå in under rubriken " Barn och utbildning" och klicka på e-tjänsten " Specialkost och anpassad kost".

EU-finansierad mjölk

Syftet med detta EU‑stöd är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i förskolan, grundskolan och gymnasieskolan.

Östergårdsskolans kök

Kontakta måltidsservice

Stora Torggatan 11, Skurup
EU-logotyp med texten "skolmjölken vi serverar finansieras delvis av europeiska garantifonden för jordbruk".

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:
Senast uppdaterad: