Stäng

Budget- och skuldrådgivning

Vill du ha hjälp att ordna upp en skuldsituation eller en tilltrasslad vardagsekonomi? Vänd dig till kommunens budget- och skuldrådgivare. Besöken är kostnadsfria och budget- och skuldrådgivaren har tystnadsplikt.

Boka tid för rådgivning via e-tjänst eller ring 0411-53 61 35 - länk till e-tjänst Till Tjänsten Länk till annan webbplats.

Ett ek träd i närbild samhälle i bakgrunden

Ek trädet på Zimmermansbacke Skurup

Vad du kan få hjälp med

  • Hjälp med att göra upp en budget för ditt hushåll.
  • Förslag för att förhindra att du hamnar i en ohållbar skuldsituation.
  • Förslag för att undvika att situationen förvärras och för att staka ut en lösning, steg för steg.
  • Hjälp att kontakta de som har fordringar mot dig, t ex inkassobolag och göra upp avbetalningsplan.
  • Information om hur en skuldsanering går till. Hjälp med att ansöka om skuldsanering, råd och stöd under hela skuldsaneringsprocessen.

I Skurups kommun arbetar budget- och skuldrådgivaren även med att förhindra vräkningar. Om du har svårt att betala din boendekostnad eller blivit uppsagd från ditt boende, kan du få hjälp att hitta lösningar för att behålla din bostad.

Skuldsanering

Med skuldsanering menas att en svårt skuldsatt person under vissa förutsättningar kan befrias från skyldigheten att betala sina skulder helt eller delvis. Har du haft problem med dina skulder under en längre tid kan du ansöka om skuldsanering. Efter fem år kan du vara skuldfri.

Att söka skuldsanering

Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden på en särskild blankett. Du kan ladda ner den direkt alternativt beställa postleverans på www.kronofogden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan också beställa ansökningsblanketten på Kronofogdens servicetelefon på telefonnummer
020 - 75 76 77

Behöver du hjälp att fylla i ansökningsblanketten eller få ekonomisk rådgivning kan du kontakta din kommuns budget- och skuldrådgivare.

Vad händer efter ansökan?

Kronofogden prövar om du uppfyller skuldsaneringslagens krav för att få en skuldsanering. Om din ansökan blir godkänd kommer ett förslag till skuldsanering att skickas till dem du är skyldig pengar. Om någon av dem säger nej till förslaget kan Kronofogden ändå besluta om skuldsanering för dig.

Om du beviljas skuldsanering innebär det att du lever på existensminimum, vanligtvis i fem år. Alla pengar över existensminimum går till att betala på skulderna och du får en betalningsplan som du ska följa. Lever du under existensminimum är skuldsaneringsperioden fortfarande fem år men utan betalningsplan. Efter fem år är du skuldfri.

Läs mer om skuldsanering och hur det går till på www.kronofogden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt budget- och skuldrådgivning

Kristina Johansson, Socionom

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:
Senast uppdaterad: