Stäng

”Det är roligt och jag lär mig sådant jag har nytta av när jag söker nästa jobb!”

Vi hälsar på hos Otto och Erik, två av 16 ungdomar som har jullovsjobb i kommunens verksamheter, något som kommunen erbjuder för första gången någonsin.

En sammanlagd bild med två halvor. Bilden visar två tonårskillar som städar, en med mopp och en med dammsugare som bärs på ryggen.

För första gången har Skurups kommun erbjudit ungdomar möjlighet att arbeta under en del av jullovet. 16 ungdomar födda 2004-2007 har arbetat inom kommuntekniks, lokalvårdens och vård/omsorgsverksamheterna. Vi hälsar på Erik Grönvall och Otto Dacke mitt under arbetsdagen och frågar nyfiket: ”Hur går det?”

- Tack, det går bra! säger sextonårige Erik Grönvall som för dagen är igång med att städa hallarna på Skurups sparbank arena. Jag dammsuger, moppar, torkar och putsar glasrutor. Just det här med att putsa glasrutor hade jag aldrig gjort tidigare men efter att ha gjort några stycken så har jag fått kläm på det, så att det blir blankt och fint.

Hur fick du upp ögonen för att det fanns jullovsjobb att söka?

- Jag hade letat runt efter en möjlighet att tjäna lite pengar. Jag tror det var mamma som såg detta och tipsade mig. Med tanke på vädret så är jag ganska lättad över att jag jobbar inomhus. Detta är mitt första riktiga jobb.

Hur tycker du det är att jobba? Motsvarar det dina förväntningar eller har du upptäckt något som inte är som du trodde?

- Ja, det går mycket fortare än vad jag hade tänkt mig. Det är liksom inte drygt. Man kör på.

Har du något tips till en ungdom som aldrig har jobbat förut och kanske är lite nervös för att söka jobb?

- Är man blyg så tycker jag att man ska berätta det. Städjobb är bra för dem som är lite blyga. Man jobbar mycket självständigt och lär sig saker som man har nytta av till nästa gång man söker jobb.

Sylvia Persson är lokalvårdschef och är mycket glad och nöjd med årets kull på sammanlagt fyra ungdomar som hamnade under hennes vingar.

- Allihop har varit så trevliga och ambitiösa, det är verkligen fina ungdomar vi har i Skurup!

Otto Dacke, 17 år är i full gång med att städa biblioteket på Prästamosseskolan när vi kommer och avbryter. Han har en bärbar dammsugare på ryggen som får honom att se ut som att han antingen är på gång att flyga iväg eller ska göra en utryckning för att suga upp spöken, som i filmen Ghostbusters.

Hur går det?

- Det flyter på, jag har flow kan man säga! Det blir ju ett antal fönsterkarmar som ska dammsugas på den här skolan… jag går in i ett flöde.

Hur kommer det sig att du sökte jullovsjobb?

- Jag ville tjäna lite pengar och såg att kommunen hade en annons ute. Jag behöver lära mig saker jag kan ha nytta av när jag ska söka nästa jobb, så det blev ju bra.

Att jobba med lokalvård, är det som du förväntade dig?

- Det är roligare än vad jag trodde. Handledarna är jättetrevliga och all övrig personal som man träffar är också jättetrevlig. Och jag tycker det är jätteviktigt att städa och underhålla, så att vi skapar en bra miljö för elever och äldre. Jag är även på äldreboendet Flintebro.

Har du något råd till den som funderar på att söka ett feriejobb?

- Ta chansen! Även om det inte verkar roligt när man läser om det så är det roligt när man är på plats. Och man får referenser till nästa gång man söker jobb.

Jullovsarbetet för ungdomar finansieras delvis med medel tillskjutna av kommunfullmäktige, delvis med medel från Arbetsförmedlingen.

Syftet är att erbjuda ungdomarna en sysselsättning på lovet, att de får prova på att arbeta inom en kommunal verksamhet och att de på så sätt ökar sin arbetsmarknadskunskap.

Publicerad:
Senast uppdaterad: