Bibliotek

Välkommen till biblioteken i Skurups kommun. På denna sidan hittar du information om kommunens bibliotek, kontaktinformation, öppettider samt aktuellt. För att söka efter, låna om eller reservera böcker har biblioteket en extern hemsida som du hittar under rubriken Länkar. 

Skurups kommun har fyra bibliotek, folkbiblioteket i Skurups tätort samt biblioteken i Abbekås, Rydsgård och Skivarp. Kontaktuppgifter och öppettider till respektive bibliotek hittar du under respektive rubrik.

 

Jul

Ändrade öppettider under jul

Skurups bibliotek

Torsdag 23/12 10:00-16:00
Fredag 24/12 Stängt
Lördag 25/12 Stängt
Fredag 31/12 Stängt
Lördag 1/1 Stängt
Onsdag 5/1 13:00-16:00
Torsdag 6/1 Stängt

 

Abbekås bibliotek

Onsdag 5/1 Stängt      

Öppet som vanligt onsdagen den 29/12.

Rydsgårds bibliotek

Måndag 27/12 Obemannat 
Onsdag 29/12 Obemannat
Onsdag 5/1 Obemannat

Bibliotekets Meröppet kommer fortfarande vara tillgängligt under dessa datum.

Skivarps bibliotek

Torsdag 23/12 Stängt
Måndag 27/12 Stängt
Torsdag 30/12 Stängt
Torsdag 6/1 Stängt        

 

Söka efter, låna eller reservera böcker

För att låna eller reservera böcker behöver man ett lånekort. Ett lånekort kan man både ansöka om på bibliotekens externa hemsida, alternativt ansöker man om ett lånekort på ett av kommunens biliotek under dess öppettider. Ansöker man på hemsidan hämtar man sitt lånekort hos ett av kommunens bibliotek.

När du har ett lånekort kan du börja låna och reservera böcker. Söka efter och reservera böcker kan du göra på bibliotekets externa hemsida. För att låna eller hämta ut reserverade böcker besöker du ett av kommunens fyra bibliotek.

Aktuellt på biblioteken i Skurups kommun

Det händer mycket roligt på biblioteken i Skurups kommun. För fullständigt program över våra evenemang se vår externa sida alternativt klicka HÄR för att komma till kommunens evenemangssida.

Detta händer på Biblioteket!

Under decembermånad fram till 14 januari 2022 har biblioteket ett evenemang som kallas Vinterboken. Läs eller lyssna på en bok, klara tre av bibliotekets utmaningar och få en bok. Vill ni veta mer om vad som händer på biblioteket eller har ni några frågor är ni välkomna att kontakta oss!

Affisch Vinterboken med mörk röda bokstäver, tecknat vinterlandskap i milda färger. Samma text som precis lästs upp går att läsa på affischen

Strömmande film!

Nu går det att strömma film via Skurups bibliotek! Biblioteket erbjuder strömmande film via två tjänster, Cineasterna och Viddla.

På följande länk kan ni lära mer om filmtjänsterna - välkomna!

Informationsbild: Viddla och Cienasterna - filmtjänster.

Digital handledning för äldre

En person sitter i biblioteksmiljö med en I-pad i

- Det är aldrig för sent att lära sig något nytt, säger Henriette Ellberg.

Äldre och digital – ett projekt för att motverka ensamhet

I höst kommer Skurups Bibliotek erbjuda coachning för äldre som vill prova på att använda digitala verktyg.

Sammanfattning

Ensamheten hos äldre är ett bekymmer i hela Sverige och något vi tillsammans kan hjälpas åt att åtgärda på olika sätt. En hel del kommunikation kan också ske genom digital teknik, för att på så sätt motverka ensamhet och isolering. Att inspirera och stödja äldre till användning av digitala tjänster öppnar nya möjligheter för alla inblandade.

Coachning och stöd

Digitalt utanförskap har varit och är till viss del fortfarande, svårare för äldre under pandemin.
Tyvärr har de som inte lärt sig den nya tekniken hamnat på efterkälken och det skapas ett digitalt utanförskap. Ett sätt att motverka detta på kan vara att genom coachning och stöd inspirera äldre till användning av digitala tjänster, med Skurups Bibliotek som bas.

Syfte och Mål

Syftet med projektet är att få äldre att känna såväl nytta som glädje av att på äldre dagar lära sig något nytt, samtidigt som de får en ny kanal att kommunicera med omvärlden genom.

Målen kan vara flera, men det viktigaste är ändå att bryta isolering och ensamhet.

Henriette Ellberg kommer att finnas på plats på Skurups Bibliotek, mån-tis, tors-fre kl 10.00-16.00

 

Ingång, vit glasdörr, grönska i förgrunden.

Låna, hämta och lämna på Rydsgårds meröppna bibliotek

Biblioteket i Rydsgård är meröppet. Vilket betyder att du som är ansluten till meröppet kan komma in på biblioteket med ditt lånekort även när det inte är personal på plats. Du kan ansluta dig till meröppet på biblioteken i Rydgårds och Skurups.

Rydsgårds bibliotek är meröppet:

Torsdag-tisdag 8:00-22:00
Onsdag 13:00-22:00

 

Det finns tillgång till handsprit i lokalen och möjlighet att tvätta händerna. Gör ditt besök kort och tänk på att under denna tid är biblioteket inte en plats att mötas på eller uppehålla sig i.

Tillsammans hjälps vi åt att ta ansvar!

 

 

Bibliotek i samarbete: Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad


Sidansvarig: Anna Gustafsson
Sidan uppdaterad 2022-01-17