Vattenkran, vattenglas, person håller i vattenglaset, fler personer i bakgrunden.

Vatten och avlopp

Aktuella driftstörningar

Mer information finns under tjänsten driftsinformation.

Karta över störningar

Klicka på den blå ikonen i kartbilden så får du mer information om driftstörningen. Du kan zooma i kartan med plus och minus i kartbilden. Med hjälp av muspekaren kan du dra för att flytta kartan. Uppe till höger i kartan kan du välja hur du vill att kartan ska visas.

 

SMS-tjänst vid driftstörningar

Genom att använda vår SMS-tjänst får du snabbt reda på aktuella driftstörningar i ditt område. Klicka här för att läsa mer.

 

 

Bevattningsförbud & besparing

Det råder nu bevattningsförbud med kommunalt dricksvatten i Skurups kommun på grund av hög förbrukning.

Förbudet gäller alla dagar mellan 07.00-22.00 från och med den 5:e juni och tillsvidare.

Vi uppmanar alla att spara på det kommunala dricksvattnet eftersom vi alla tillsammans använder väldigt mycket vatten just nu.

Vi behöver därför hjälpas åt att spara på vattnet så att det räcker till alla!

Använd dricksvattnet smart och följ våra vattensmarta tips.

Vattnet ska främst användas till dryck, mat samt toalett, dusch, disk och tvätt.

Vid torka kan bevattningsförbud införas

Här kan du läsa mer om vad som gäller när bevattningsförbud råder. Vid bevattningsförbud är det förbjudet att använda kommunalt vatten till:

  • Bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare (bevattning får ske med vattenkanna).

  • Bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
  • Fylla pooler eller byta vatten i pooler och spabad.
  • Högtryckstvätta exempelvis fasader och fordon.

Om du bryter mot bevattningsförbud

Om du bryter mot bevattningsförbudet kan huvudmannen komma att stänga av vattnet eller sätta in en så kallad strypbricka. Detta med stöd av LAV - Lagen om Allmänna Vattentjänster. För att en vattenavstängning ska bli aktuell krävs enligt 43 § LAV att följande kriterier uppfylls:

  • Fastighetsägaren har åsidosatt sin skyldighet att betala en avgift eller i övrigt försummat sina skyldigheter enligt denna lag.
  • Försummelsen är väsentlig.
  • Avstängningen inte medför olägenhet för människors hälsa.
  • Huvudmannen skriftligen har uppmanat fastighetsägaren att vidta rättelse och gett fastighetsägaren skälig tid att vidta rättelsen.
  • Fastighetsägaren trots den uppmaning som avses i punkt 4 inte vidtagit rättelse inom skäliga tiden.

Alla fem punkter ska besvaras jakande för att avstängningen ska kunna ske. Det är fastighetsägaren som adresseras i samband med vattenavstängning. Skälig tid är 14 dagar.

Bästa bevattningstipsen för en fin trädgård – Gult är inte fult

Slösa inte bort dricksvatten på att vattna din gula gräsmatta, så fort det regnar blir den grön igen. Klipp inte gräsmattan för kort när det är torrt. Om du gör det går gräset i vila och gräsmattan blir brun och torr. Dessutom gynnas i stället ogräs och mossa.

Flytta känsliga växter som står i krukor till skugga när det är extra varmt och torrt. Plantera dina torkkänsliga växter på ett bra läge i trädgården. Planera att anlägga häckar, nya gräsmattor och andra större trädgårdsanläggningar tidig vår eller på hösten då det är svalare och du får gratis regn.

Vattna inte på dagen med en vattenspridare. Under dagen är det varmt, soligt, blåsigt och mycket dricksvatten slösas bort i onödan. Vattnet hinner blåsa bort eller avdunsta innan det hinner göra nytta och nå ner till växternas rötter.

Bästa tiden för bevattning är tidig morgon när jorden är sval. Då gör vattnet mest nytta. Växter mår inte bra av att få iskallt kranvatten på bladen en het sommardag och kan få brännskador på bladen när solen gassar. Att vattna på kvällen är fungerar också men blir det för blött så gynnas mördarsniglarna och svamp- och mögelangrepp på växterna kan uppstå.

 

Tänk på mängden vatten

Vattna så mycket som växterna behöver, men så lite som möjligt med rent dricksvatten. För mycket vatten kan dränka blommorna och göra att rötterna ruttnar. Det bästa är att punktbevattna med vattenkanna runt törstiga växter så att vattnet når ner till rötterna.

En vattenspridare kan göra av med mer än 150 liter på 20 minuter, ungefär lika mycket som att fylla ett badkar. Står vattenspridaren på i en timme så kan den förbruka 450 liter.

Bästa tipset för besparing av både dricksvatten och pengar är att vattna med vattenkanna och regnvatten. Led en stupränna till en vattentunna eller ställ ut kar och hinkar så skördar du enkelt regnvatten. Regnvatten är ju gratis.

 

Tips för pool, spa och badtunnor

Börja se över din pool, spa eller badtunna i god tid inför säsongen och se till att den är tät.

Om du behöver ta ut mer vatten än 10m3 så kontakta VA-enheten innan så vi inte behöver utreda om det är en pågående vattenläcka.

Planera din fyllning för den kan ta tid. Spola en stund med vattenslangen först för att se att vattnet är klart. Använd en trädgårdsslang eller liknande och fyll poolen långsamt.

Undvik att fylla poolen de varmaste dagarna när många använder mycket vatten. Försök att inte använda mycket vatten samtidigt som dina grannar. Fyll stora pooler helst sen kväll eller natt när övrig vattenförbrukning är lägre.

Se till att slangen är över vattenytan så att inte poolvattnet kan sugas baklänges ut i ledningsnätet och förorena dricksvattnet. Täck över poolen när den inte används så minskar avdunstningen.

 

Att tänka på

Tänk på att om det råder bevattningsförbud får du inte fylla din pool, spabad eller badtunna med det kommunala dricksvattnet.

Vid tömning av både små och stora pooler samt spa ska detta i första hand göras på gräsmattan. Använd inte klor, salt eller andra kemikalier precis innan tömning.

Släpp ut vattnet långsamt lite vatten i taget så att det hinner sjunka undan. Se till att vattnet inte rinner över till grannen eller orsakar andra problem. Om du har en stor pool så kan du behålla det mesta vattnet över vintern.

Sol, sommar och hög vattenförbrukning

Under våren och sommaren använder vi ofta mycket dricksvatten till annat än dryck, mat, disk, tvätt och hygien. När du och dina grannar använder mycket vatten på samma gång kan det uppstå problem med lägre tryck eller missfärgat vatten.

Om du upplever lågt tryck så kontrollera om eventuellt dina grannar använder mycket vatten till någonting just då. Vänta en stund och se om trycket blivit bättre. Om problemet kvarstår så kontakta VA-enheten på vakundtjanst@skurup.se.

Om du upplever missfärgat vatten, så spola med kallt vatten i alla kranar och utkastare samtidigt i några minuter. Om problemet kvarstår så kontakta VA-enheten på vakundtjanst@skurup.se.

Bra att veta om vattenförbrukning

  • För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
  • Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
  • En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
  • Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
  • Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
  • Varje person gör i snitt av med 140 liter vatten per dag.

Spara vatten - stäng kranen

Tips hur du kan spara vatten i vardagen:

  • Duscha istället för att bada.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.

Fett-tratten - en liten tratt för ett stort samarbete

När du häller ut fett och matolja i vasken så bildas en fettbeläggning i dina avloppsrör. När fettet sedan stelnar kan det bildas hårda proppar i avloppsrören som kan leda till kostsamma stopp och sprickor i avloppsrören. För att undvika dessa problem bör man använda en fett-tratt. För mer information om fett i avlopp och fett-tratten, vänligen se informationsbladet under Länkar.

 

 

Vid torka och låga vattennivåer kan b

Kokningsrekommendation

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
  • Koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt.
  • Det räcker att koka upp vattnet, det behöver inte koka en viss tid.
  • Förvara dricksvattnet i en väl rengjord behållare, gärna i kylskåpet.

Dricksvatten i Skurup

Dricksvattnet i Skurups kommun håller generellt hårdhetsgraden 7-9 °dH (tyska hårdhetsgrader). Undantaget är vattnet som kommer från Stenbergets vattenverk där hårdheten ligger lite högre, 11-13 °dH.

 

Hårdhetsgrader samt pH-värde för följande ort:

  • Skurup: 8,7 °dH samt pH-värde 7,6
  • Skivarp: 8,0 °dH samt pH-värde 7,5
  • Rydsgård: 8,8 °dH samt pH-värde 7,4
  • Stenberget: 12,7 °dH samt pH-värde 7,5

Enligt livsmedelverkets riktlinjer räknas kommunens vatten som medelhårt förutom Stenberget som räknas som hårt. Med hårt vatten menar man mängden kalcium (i dagligt tal kalk) i vattnet. Om kalciumhalten är hög säger man att vattnet är hårt och om halten är låg säger man att vattnet är mjukt.

För naturen är det bättre ju mjukare vattnet är då det går åt mindre mängd disk- och tvättmedel. Det innebär också att ledningar inte kalkar igen lika lätt. Gränsen för mjukt vatten går vid 5 °dH.

Sidansvarig: Anders Densfelt
Sidan uppdaterad 2023-06-07