Utsiktsplats Möllefoten

Möllefoten i Skivarp är den senaste av kommunens vackra utsiktsplatser. Det maffigt uppmurade fästet minner om den en gång ståtliga möllan. Numera är Möllefoten en trevlig samlingspunkt för Skivarpsborna och utflyktssugna besökare. 

Från möllefoten har man en vidunderlig utsikt och platsen är viktig för Mölleskolan som ligger precis intill. Från platsen blickar vi ut över Galgebacken, Romeleåsen och kyrkorna i Hassle Bösarp, Solberga, Västra Nöbbelöv och Östra Vemmenhög. Ett tiotal ättehögar syns också i utsikten. 

Möllefotens och möllans historia

Från 1790 stod det en väderkvarn på platsen. Den brann ner till grunden 1850 och det uppfördes sedan en väderkvarn av holländaretyp, vilket innebär att det endast är hättan som är vridbar efter vinden och inte hela kvarnkroppen.

Skivarps mölla hade tre kvarnstenar, sikt och kross.  Den mätte 28 meter mellan vingspetsarna. Möllan var i drift till 1947 och riskerade sedan att bli riven. En förening bildades som köpte kvarnen 1949.

Hembygdsföreningen skötte möllan och den genomgick ett antal reparationer under åren. 2010 brann möllan ner till grunden.

Tack till Hembygdsföreningen Skivarps mölla som bidragit med fakta kring möllan.

https://www.skurup.se/friluftsliv-motion kan du läsa om fler vackra platser att ströva på, som Bräknehus, Rydsgård, Solsjön vid Tånebro och Svaneholm.

 

 

Sidansvarig: Martin Kalén
Sidan uppdaterad 2022-05-18