Trygghetsboende

Syftet med trygghetsboende är att minska risken för ensamhetskänsla i det egna hemmet och att skapa möjlighet till social gemenskap.

 

Hur är det att bo på ett trygghetsboende?

Trygghetsboende räknas som ett vanligt boende. Vid behov av stöd och hjälp erbjuds hemtjänstinsatser dygnet runt. På trygghetsboendet arbetar en äldrepedagog som trygghetsvärdinna vid vissa tider måndag-fredag som ser till att det finns tillgång till olika aktiviteter och social samvaro. En trygghet kan vara att du genom de sociala sammanhangen som erbjuds i lokalen lär känna dina grannar. Det är hyresgästerna som styr innehållet i de sociala aktiviteterna och det är givetvis valfritt att deltaga.

Trygghetsvärdinnans roll

Trygghetsvärdinnans roll är att uppmuntra till aktivitet och bidra till social samvaro. Det är också dennes roll att stötta med enklare serviceuppgifter som att förklara innehållet i ett brev, ta kontakt för adekvat hjälp eller andra saker som kan kännas svåra.
Framförallt handlar det om att kunna stötta hyresgästerna och att motivera till självständighet i den mån det går.

Tryggve och Gladan

Idag finns det två trygghetsboenden i kommunen, Tryggve som har adress Tegelgatan 19 och Gladan som ligger på Fiskaregatan 40. Läs mer om de olika husen i länkarna här bredvid till höger.

Hur gör jag för att ansöka om att flytta till trygghetsboende?

Om du vill ansöka om att flytta till trygghetsboendet gäller följande:
  • en person i hushållet ska ha fyllt 70 år
  • folkbokförd i Skurups kommun
  • ansökan görs hos Skurupshem AB
  • trygghetsboende är inte biståndsbedömt
Sidansvarig: Emma Jarl
Sidan uppdaterad 2021-09-14