Specialkost - Mat för alla

För dig som av någon anledning inte kan äta den ordinarie maten erbjuder vi specialkost. Alla som behöver specialkost får en lika fullgod måltid som övriga. Maten ska så långt det är möjligt, likna dagens rätt.

Vem får specialkost?

Orsakerna till specialkost kan vara sjukdom, allergi eller överkänslighet.

Blanketten ”Specialkost barn/elev intyg” ska fyllas i och undertecknas av vårdnadshavare. Blanketten ska sedan lämnas till ansvarig pedagog/mentor som vidarebefordrar det till kök och berörd personal. För att säkerställa att rätt kost serveras behövs även ett intyg av läkare eller dietist. Tänk på att läkarintyget alltid ska förnyas om det sker en förändring i allergi eller överkänslighet. Specialkost på grund av laktosintolerans kräver inget läkarintyg, endast intyg av vårdnadshavare. 

Långvarig frånvaro och kontaktpersoner

Vid långvarig frånvaro är det viktigt att du informerar förskolan eller din skolrestaurang. Du är välkommen att kontakta förskolans/skolans kock eller skolsköterskan för att diskutera något som rör din specialkost.

Nötförbud

I Skurups kommuns förskolor, skolor och fritidshem/klubb gäller förbud mot alla typer av trädnötter, jordnötter, mandel och sesamfrön. Detta för att undvika svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergi. Förbudet gäller även vid utflykter, eller när något barn/elev tar med något ätbart.

Sidansvarig: Webbmaster
Sidan uppdaterad 2021-09-09