Följande gäller för dig som förare:
- Du ska ha ett varaktigt funktionshinder som medför att du endast med väsentliga svårigheter kan förflytta dig på egen hand.
- Parkeringstillståndet är personligt och får endast användas när du själv kör fordonet.
Följande gäller för dig som passagerare:
- Du ska regelbundet behöva förarens hjälp utanför fordonet och kan inte själv invänta vid målpunkten.
- Parkeringstillståndet är personligt och får endast användas när du är passagerare och i behov av regelbunden hjälp av föraren utanför fordonet.
Ansökan
Ansökan om parkeringstillstånd ska göras i den kommun där du är folkbokförd. För att ansökan ska kunna behandlas krävs ett välliknande foto av passformat och namnteckning. Du måste fylla i båda dokumenten; ansökan med bilaga. Handläggningstiden är 6 veckor.
Lagstiftning
Av Trafikförordningen (1998:1276) 13 kap. 8 § framgår följande:
Ett parkeringstillstånd gäller hela landet och ger
- Rätt att parkera under högst 3 timmar där parkering enligt en lokal trafikföreskrift är förbjuden eller tillåten under kortare tid än 3 timmar.
- Rätt att parkera under högst 24 timmar där parkering enligt lokal trafikföreskrift är tillåten mer än 3 timmar, men mindre än 24 timmar.
- Rätt att parkera på p-platser som genom lokal trafikföreskrift reserverats för rörelsehindrade med parkeringstillstånd. Viss längsta uppställningstid som föreskrivits på platsen ska följas.
Parkeringstillståndet gäller inte:
- På tomtmarksparkering
- Parkering på sådan kortare vägsträcka som är avsedd för vissa ändamål eller fordonsslag, t.ex. taxi-, last- och vändzoner.
- Parkering på huvudled eller gårdsgata utanför markerad plats.
Tänk på att:
Ditt parkeringstillstånd är en värdehandling och är därmed stöldbegärligt. Du bör därför inte förvara det i fordonet utom då tillståndet används för parkering. Vid förlust av tillståndet måste en polisanmälan göras. En kopia på polisanmälan skickar du sedan till kommunen.