Skurups kommun satsar hårt på att öka språk, läs- och språkförmågan hos barn upp till högstadiet.
Satsningen pågår åtminstone fram till 2027.
– Det är en viktig satsning för att förbättra barnens skolframgång och deras psykiska välmående, säger Marianne Holmgren, som är ansvarig för projektet.
Undersökningar har visat att läsförmågan hos eleverna i Sverige har minskat. Under läsåret 2023/2024 hade 27 % av eleverna i årskurs tre i kommunen inte tillräckliga kunskaper i läsförståelse för att kunna nå de uppsatta målen, vilket ligger i linje med rikssnittet.
Därför har förvaltningsledningen i Skurups kommun, i samråd med rektorerna, tagit fram en plan för att förbättra språk- läs- och skrivförmågan hos elever från förskolan upp till högstadiet de kommande tre åren.
– Vi är inte nöjda med de siffrorna utan vi vill ge barnen i vår kommun de bästa förutsättningarna för att ta till sig undervisningen, få en god skolgång samt lägga grunden till ett gott liv och en god mental hälsa, förklarar Marianne Holmgren, som är utbildad logoped.
Projektet bygger på vetenskaplig grund och inom kommunen kommer flera olika metoder att användas: TIFT, Vallmomodellen och FonoMix, där ljudningen ligger i fokus. Planen för projektet har färdigställts under våren 2025, pedagogerna inleder sin utbildning under höstterminen och under våren 2026 påbörjas arbetet med barn och elever.
För att öka barnens förutsättningar att få en framgångsrik läs- och skrivutveckling i skolan, kommer barn redan i förskolan att lära sig fonologiska medvetenhet. På ett lekfullt sätt lär de om språkets form, såsom rim och ljuden i orden. Fonologisk medvetenhet är en viktig förutsättning för den tidiga läsningen. Två förskolor har redan prövat på att arbeta med metoden och med ett positivt resultat. Efter jul kommer samtliga fyra- och femåringar på kommunens förskolor att arbeta vidare med projektet. Varje årskull får en sex veckor lång utbildning under ett förskoleår.
– Vi var lite osäkra på hur barnen, som är fyra och fem år, skulle uppfatta projektet, men det hade vi inte behövt vara. De tyckte att det var väldigt roligt och den pilotstudie vi gjorde visar på goda effekter och lustfyllt lärande, säger hon.
Forskningen visar att barn får bäst förutsättningar att lära sig läsa när läsundervisningen bygger på ljudningsmetoden och under hösten fortbildas pedagogerna av speciallärare och författaren Inger Fridolfsson. Framöver ska den tidiga läsinlärningen i Skurup bygga på metoderna FonoMix eller Vallmomodellen.
– Satsningen implementeras i lågstadiet våren 2026 och samtidigt kommer kommunens skolor att fortsätta arbetet med läsfrämjande aktiviteter för elever i mellan- och högstadieåldern, fortsätter Marianne Holmgren.
Satsningen på att förbättra elevernas läs- och språkförståelse är bara en av flera satsningar som genomförs i Skurups kommun. Sedan 2023 ingår kommunen i en forskningsstudie vid Linnéuniversitetet som bland annat omfattar metoden "Pax i Skolan", en uppsättning verktyg som syftar till att skapa studiero i klassrummet.