Stäng

Föreläsningsdag om EIPS den 6 maj

Den 6 maj klockan 13.00–16.30 arrangeras en halvdag med föreläsningar på temat EIPS, Emotionellt instabilt personlighetssyndrom, på Hotell Fritiden i Ystad.

– Denna halvdag ger dig som anhörig eller yrkesverksam värdefull kunskap, nya perspektiv och konkreta verktyg för att bättre förstå personer med diagnosen, säger Kristina Landberg, anhörigsamordnare i Skurups kommun.

Anmäl dig senast den 1 maj via länken nedan.

Berättar om ny forskning

Under halvdagen med föreläsningar på temat EIPS får vi bland annat lyssna till Susanne Ekdahl, beteendevetare i Region Kalmar, som berättar om ny forskning utifrån sin avhandling "Från maktlöshet till empowerment", där hon lyfter fram anhörigas upplevelser, vårdens bemötande och behovet av stöd.

Medverkar gör också terapeut Eleonora Åfeldt och psykolog Anna Lundström som talar om sina erfarenheter av behandlingsmetoden GPM, Good Psychiatric Management, och sitt arbete inom psykiatrins öppenvård i Ystad och Simrishamn. Dagen avslutas med ett föredrag av Maria Rasmusson Huggins från den ideella föreningen SHEDO som belyser hur vi kan stötta drabbade och anhöriga vid ätstörningar och självskadebeteende.

Stöd för att underlätta vardagen

Att leva nära någon med EIPS kan vara utmanande, och det är viktigt att anhöriga får möjlighet till stöd och återhämtning.

– Arrangemanget vill belysa psykisk ohälsa och visa att det finns stöd för anhöriga. Våra kommuner erbjuder stöd och återhämtning för att underlätta vardagen för dig som hjälper eller stödjer någon i din närhet. Tillsammans försöker vi finna just det som du behöver för att hitta din återhämtning och bevara din egen hälsa, energi och glädje, säger Kristina Landberg, anhörigsamordnare.

Hon tycker att föreläsningsdagen om EIPS är viktig på flera sätt:

  • Bryta stigman: Psykisk ohälsa är fortfarande ett tabuämne i samhället. Genom att prata öppet om det kan vi minska skammen och stigmat som ofta hindrar människor från att söka hjälp.
  • Öka medvetenheten: Genom att lyfta ämnet kan vi öka förståelsen och sprida kunskap om tillgängliga resurser.
  • Stödja drabbade och synliggöra anhöriga: Att förstå hur psykisk ohälsa kan påverka oss människor samt synliggöra anhöriga som har en tung roll i att stötta personer med psykisk ohälsa, men deras behov glöms ofta bort. Att leva nära någon som kämpar med psykisk ohälsa kan vara både emotionellt och praktiskt krävande.
  • Främja hälsa och välmående: Psykisk hälsa är lika viktig som fysisk hälsa. Genom att belysa psykisk ohälsa kan vi bidra till att skapa en kultur där det är lika naturligt att vårda sitt mentala välmående som sin kropp.

Arrangemanget är kostnadsfritt och arrangörer är anhörigkonsulenterna i sydöstra Skåne tillsammans med Öppenvårdspsykiatrin i Ystad och Simrishamn.

Korta fakta om EIPS

 

EIPS, Emotionellt instabilt personlighetssyndrom, kallas även för borderline personlighetssyndrom. EIPS innebär att man har starka känslor som svänger snabbt. Känslorna är svåra att hantera, vilket kan leda till destruktiva beteenden. Detta ger svårigheter i vardagen och påverkar nära relationer.

Publicerad:
Senast uppdaterad: