Under kvällar och nätter rör sig två trygghetsvärdar mellan olika platser i Skurups kommun. Allt för att skapa tryggare miljö, minska brottslighet, förebygga oönskade händelser och kunna vara behjälpliga när samhället behöver dem.
– Vår uppgift är att skapa en tryggare miljö för alla medborgare, säger trygghetsvärden Joakim.
Uppdraget är händelsestyrt och trygghetsvärdarna arbetar på uppdrag av kommunen.
– Vi trygghetsvärdar är kommunanställda, fortsätter han.
– En stor del av arbetet är att följa ungdomar från de tidiga tonåren till dess att de är vuxna, det handlar mycket om att bygga goda relationer med medborgarna för att förebygga oönskade situationer så att vår kommun förblir en trygg plats för alla.
Trygghetsvärdarna är utbildade i hjärt- och lungräddning, första hjälpen samt psykisk hälsa, i bilarna finns hjärtstartare, sjukvårdsutrustning och brandsläckare. Allt för att kunna bistå där det behövs. Genom att närvara på flera strategiskt valda platser i kommunen bidrar trygghetsvärdarna till att öka den upplevda tryggheten. De färdas genom kommunen i en tydligt märkt bil och besöker platser som upplevs som otrygga, det kan vara ett område som drabbats av inbrott eller skadegörelse, där ungdomar gärna samlas eller för att öka medborgarnas trygghet på väg hem under dygnets senare timmar.
– För oss är det viktigt att ha en god samverkan med andra verksamheter och myndigheter, förklarar Joakim.
Han påtalar att arbetet är också handlar om att vara en extra resurs i samhället, ett stöd för den myndighet eller verksamhet som behöver, när de behöver det.
– Vi kan hjälpa till när en medborgare inte hittar rätt väg hem, finnas som ett extra stöd om ett område exempelvis skulle vara avspärrat på grund av en olycka eller brand, eller som ett samtalsstöd när större grupper har samlats.
Alla invånare är välkomna att prata med trygghetsvärdarna, antingen när rör sig i kommunen under ett arbetspass, via telefon eller e-post.
– Vi är en service för medborgarna och vår vardag handlar till stor del om att arbeta trygghetsskapande och brottsförebyggande, därför är det positivt när människor stannar och pratar med oss, säger Filip Ekmark, trygghetssamordnare i kommunen.
– Det ger oss en ännu bättre bild av vad som händer i vår kommun och hjälper oss att skapa närvaro på strategiska platser, vilket bidrar till att göra Skurup till en tryggare plats för alla.
Trygghetsvärdarna har inte befogenheter att avvisa eller omhänderta, men om behovet finns kan de tillkalla räddningstjänst, polis, ambulans eller väktare.