Stäng

2024 års drogvaneundersökning

För nionde året i rad genomförde Skurups högstadieskolor Prästamosseskolan, Alléskolan och Rydsgårdsskolan årets drogvaneundersökning i början av höstterminen vecka 34-36. För Nils Holgerssongymnasiet var det tredje året man genomförde samma enkät bland sina elever. Det är inte alla gymnasieungdomar i Skurups kommun som fått enkäten så det ger ingen bild över hur det ser ut bland alla gymnaiseungdomar i Skurup, utan enbart en lägesbild lokalt på Nils Holgerssongymnasiet. 449 av totalt 553 elever deltog i enkäten.

E-cigarett med ånga

Inga föräldrar köper ut alkohol till sina barn

Alkoholanvändandet har under de senaste åren legat ganska stabilt på högstadiet, runt 20 procent av ungdomarna i årskurs 7–9 uppger att de druckit alkohol och det är inga större skillnader mellan pojkar och flickor. ”Druckit alkohol” har endast ökat bland eleverna i åk 8 i år. Dock låg förra årets årskurs 8 väldigt lågt vilket kan förklara ökningen i år. Andelen som uppger att de varit berusade har ökat i år gällande pojkar, åk 8 och åk 9. Berusningsdrickandet bland flickorna har minskat i år.

”Tar hemma utan lov” är det vanligaste sättet att få tag på alkohol. Det är flickorna som står för detta, det är inte lika vanligt bland pojkarna. Ingen förälder köper ut alkohol till sina barn.

I enkäten ställs också frågor om var ungdomarna i Skurup får tag på sin alkohol. Det vanligaste svaret är att man får från kompisar eller kompisars syskon, men även att man tar hemma utan lov är ganska vanligt.

Alkohol i trafiken har minskat, både de de som åkt moped med berusad förare och de som åkt bil med berusad förare har minskat men tyvärr är det nästan 4 % av flickorna som åkt bil med en berusad förare.

E-cigaretter en inkörsport till nikotinberoende

Förra året var det användandet av e-cigaretter som stack ut bland högstadieungdomarna och trenden håller i sig även i år. I årets enkät svarade 23 % av högstadieungdomarna att de testat e-cigaretter. ”Använt e-cigg någon gång” har ökat bland flickorna i år jämfört med 2023, däremot har ”använt e-cigg flera gånger” minskat bland flickorna men ökat för pojkarna. Även vad gäller e-cigg har åk 9 minskat rejält jämfört med förra årets niondeklassare.

”Röker ibland eller dagligen” har gått ner något i år både för flickorna och pojkarna. Årskurs 9 har minskat rejält jämfört med förra årets niondeklassare.

”Snusar ibland eller dagligen” har minskat något i år, både för flickorna och pojkarna, samt åk 9.

E-cigaretter och vapes är en inkörsport till ett nikotinberoende. Det upplevs som ofarligt, det smakar gott och det är enklare att dölja för vuxenvärlden eftersom det inte luktar rök som vanliga cigaretter.

Viktigt att unga skjuter på sin alkoholdebut

Att barn och unga inte börjar använda tobak, e-cigaretter, snus och att de skjuter på sin alkoholdebut är också ett drogförebyggande arbete. Man ser ett samband i drogvaneundersökningarna, det är de barn som testar snus, cigaretter, e-cigaretter och alkohol som också testar andra droger. Om man kan få sina barn att inte använda nikotinprodukter och att skjuta på sin alkoholdebut, så har man minskat riskerna för att de ska testa narkotika.

Publicerad:
Senast uppdaterad: