Natur och parker

Skurups kommun tillhör Sveriges sydligaste kommuner med milslånga stränder mot Östersjön. Från sydkusten upp över slätten till backlandskapet i norr finns många insprängda natur- och grönområden att njuta av som besökare.

I kommunen finns strandhedar, våtmarker, frodiga bokskogar, alsumpskogar, ängs- och betesmarker, sjöar och vattendrag, men också parker och andra rekreationsområden, som bjuder in till lek, spel, picknick och sköna promenader.

 

Parker i Skurups kommun

 

Utsiktsplats Möllefoten

Möllefoten i Skivarp är den senaste av kommunens vackra utsiktsplatser. Det maffigt uppmurade fästet minner om den en gång ståtliga möllan. Numera är Möllefoten en trevlig samlingspunkt för Skivarpsborna och utflyktssugna besökare.

Från Möllefoten har man en vidunderlig utsikt och platsen är viktig för Mölleskolan som ligger precis intill. Från platsen blickar vi ut över Galgebacken, Romeleåsen och kyrkorna i Hassle Bösarp, Solberga, Västra Nöbbelöv och Östra Vemmenhög. Ett tiotal ättehögar syns också i utsikten.

Följ länken för att läsa mer om Möllefoten Öppnas i nytt fönster

 

Bräknehus

Bräknehus är en parkliknande skog i norra Skurup som är ett viktigt rekreationsområde med en elupplyst slinga på ca 800 meter. Området har många naturvärden, som flertalet olika träd vilket i sin tur gynnar ett rikt fågelliv. Det finns även ett grillhus och lekplats med träningsmöjligheter samt en minneslund för smådjur. 

 

Skurups Stadspark

Skurups Stadspark anlades 1927, i huvudsak enligt danskt trädgårdskoncept. Här finns rhododendron och gamla vackra träd, bland annat blodbokar, rödblommig kastanj, platan, lundalm, hibaträd och enar m.m. Det finns även en lekpark och en tennisbana i parken.

 

Prästajorden

I sydöstra Skurup ligger ett relativt stort och öppet grönområde. I området ligger en mindre sjö, Prästamossen, med ett rikt fågelliv. Området kantas av stora vackra träd, bland annat olika typer av pil. Runt sjön finns en 1, 2 kilometer lång belyst och asfalterad slinga (gång- och cykelväg).

 

Zimmermans backe (Naturreservat)

Zimmermans backe är ett litet naturreservat på en hög kulle i norra utkanten av Skurup. Från toppen, som höjer sig ca 25 meter över Skurups samhälle, är det en härlig utsikt över omgivningarna. Högst upp på kullen växer en pampig tysklönn som har blivit något av en symbol för Skurup. Under vintrar med snö är Zimmermans backe även en populär pulkabacke. 

Stigen upp är inte anpassad för människor med funktionsvariationer, och det finns ingen toalett, grillplats eller vindskydd. 

Under våren 2023 kommer Länsstyrelsen att sätta upp en ny skylt med information om naturreservatet Zimmermans backe

Sidansvarig: Lena Johansson
Sidan uppdaterad 2023-06-14