Misstänkta matförgiftningar
Misstänker du att du har blivit matförgiftad när du ätit ute i Skurups kommun bör du snarast kontakta oss och göra en anmälan. Ju tidigare vi får din anmälan desto större möjligheter har vi att utreda vad som har hänt och förhindra att andra drabbas. Vår utredning kan inte starta innan vi får vetskap om den misstänkta matförgiftningen.
Vi behöver veta:
- Var måltiden ägde rum, datum samt tid
- Vad måltiden bestod av, inklusive dryck
- Hur många som åt av den misstänka maten och hur många som blev sjuka
- Datum och tidpunkt för insjuknandet
- Symptom
- Hur länge symptomen fanns kvar
- Vad de drabbade ätit det senaste dygnet innan symptom uppstod samt om ni den senaste veckan varit utomlands eller ätit särskilt känslig mat, till exempel ostron och rå köttfärs
- Om läkare har kontaktats
- Era kontaktuppgifter
Klagomål
Klagomål gällande livsmedelshantering i Skurups kommun lämnas till Myndighetsenheten - miljö. Det är bra om klagomålet även framförs till den verksamhet klagomålet gäller. Om du har köpt en vara som är dålig, kontakta i första hand butiken eller tillverkaren. Är du inte nöjd med bemötandet, kontakta oss.
Om du vill lämna ett klagomål gällande en livsmedelsverksamhet eller en vara är det bra att vara så specifik som möjligt. Vi behöver veta varför du inte är nöjd, inköpsställe, namnet på varan, tillverkare, datum och eventuellt löpnummer eller batchnummer.
Livsmedelshygien hemma
Många matförgiftningar beror på dålig hygien eller andra brister i köket därhemma. För att minska risken för matförgiftning i hemmet kommer här några tips:
- Värm maten ordentligt till minst +70 grader
- Tänk på att mikrovågsugn ofta värmer ojämnt
- Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs. Smaka inte på rå köttfärs! Ska du hålla maten varm, så gör det vid lägst +60 grader
- Kyl snabbt ned tillagad mat som inte ska ätas med detsamma. Sätt kastrullen/grytan i kallt vatten och rör om. Nedkylningen bör vara avslutad inom 6 timmar då hela livsmedlet ska vara kylt.
- Ta snabbt in maten i kylskåpet. + 4 grader är en bra temperatur i kylskåpet. Ha gärna en termometer i kylskåpet för att säkerställa att det fungerar bra. Placera livsmedel utefter kylskåpets temperaturfördelning.
- Skölj grönsaker och frukt ordentligt.
- Tvätta händerna noga med tvål och vatten efter toalettbesök och innan du börjar laga mat.
- Diska alltid knivar och skärbrädor när du skurit kött eller fisk. Använd gärna flera olika skärbrädor, till exempel en för grönsaker och en för kött.
- Håll rent på arbetsbänken.
- Byt disktrasa ofta, gärna varje dag! Använd hushållspapper för att torka köksbänken när du hanterat rått kött eller fisk.
- Ha inga husdjur på köksbänk eller bord.
- Laga aldrig mat åt andra när du är sjuk eller om du har sår på händerna. Vid sår på händerna kan handskar användas.
- Kassera mögliga livsmedel. En del mögelsvampar kan under vissa förhållanden bilda gifter.