Närbild på råvaror, pepperkorn, palsternacka, svamp, halv apelsin, knippe morötter och kvist tomater

Mat

Välkommen att läsa om maten inom vård och omsorg, här erbjuder vi mat för alla. Vår målsättning är att varje matgäst ska uppleva måltidsglädje!

Lunch på serveringsställen

På Restaurang Rutger kan man som pensionär eller kommunanställd köpa dagens lunch och dessert mellan klockan 12.00-13.00. Det går även bra att ta maten med sig hem. För meny, se längre ner på sidan.

Mat via hemtjänsten

Bor du i eget boende kan du få mat distribuerad via hemtjänsten. Här har du stora möjligheter att själv anpassa måltiden. Till exempel finns det varje vardag två olika lunch alternativ, du kan välja till dessert, råkost sallad eller om du behöver en annan konsistens på maten.

Under rubriken; Läs mer om maten, finns det mer information om matdistribution via hemtjänsten.

Kvaliteten vi ger dig

För att maten ska bli så god och aptitlig som möjligt är våra kök kvalitetssäkrade, vilket bland annat innebär att vi granskar och kontrollerar matsedlar, livsmedelsproduktion och varmhållningstider med mera. Allt för att maten ska bli så god och aptitlig som möjligt. Vår verksamhet ska genomsyras av hög kvalitet och servicetänkande.

Genom regelbundet anordna kostrådsmöten, där representanter från kommunens särskilda boenden, hemtjänsten, ansvariga i köken och verksamhetschefer deltar,  utvecklar vi vårt arbete för att ge vårdtagarens inflytande och delaktighet i måltiderna. Genom kostrådsmötena kan vi även stärka kunskapen om kostens betydelse för vår hälsa och välbefinnande.

Mat

Meny

Vecka 12 2023  

Måndag: Pytt i panna med ägg, grönsak.
Alternativt: Korvgryta med smak av äpple, curry och kokosmjölk, ris, kokt grönsak.
Dessert: Kräm.

Tisdag: Sprödbakad hokifilé med potatis, kall dillsås och gröna ärtor.
Alternativt: Kalvsylta med rödbetssallad, kokt potatis, grönsak.
Dessert: Apelsinsoppa med skorpa.

Onsdag: Kycklingklubba med brunsås, potatis och grönsaker.
Alternativt: Blodkorv med stekt fläsk, grönsaker.
Dessert: Inlagd persika med visptopp.


Torsdag: Spenatsoppa med ägghalvor och baconkrisp, nybakat bröd.
Alternativt: Kroppkakor med skirat smör, lingon och kokt grönsak.
Dessert: Kaka.

Fredag: Pannbiff med lök, brunsås, kokt potatis och grönsaker.
Alternativt: Stuvade morötter med prinskorv och kokt potatis.
Dessert: Äppelkräm med kaffegrädde.

Lördag: Herrgårdskyckling med potatis och bukettgrönsaker.
Dessert: Våffeldagen! Hjärtevåffla med vispgrädde och sylt.

Söndag: Fläskkarré med katrinplommon- och lök,  gräddsås, stekt kulpotatis, grönsak.
Dessert: Vanilj- och jordgubbspannacotta.

Vecka 13 2023

Måndag: Äggakaka med stekt fläsk, grönsaker.
Alternativt: Grön ärtsoppa med strimlad skinka, bröd .
Dessert: Kräm.

Tisdag: Ugnskokt lax med potatis, örtsås och kokt grönsak.
Alternativt: Kallskuret med kall ananassås och potatis, tomatsallad.
Dessert: Mangosoppa med skorpa.

Onsdag: Kåldolmar med kokt potatis, brunsås och kokt grönsak.
Alternativt: Redd grönsakssoppa med frikadeller, nybakat bröd.
Dessert: Vinbärspaj med visptopp.

Torsdag: Rimmad fläsklägg med persiljesås, kokt potatis och kokta minimorötter.
Alternativt: Wienerkorv med stekt potatis och gurkmajonnäs, kokt grönsak.
Dessert: Inlagd frukt med visptopp.

Fredag: Skånsk kalops med morötter, potatis och grönsak.
Alternativt: Janssonsfrestelse med ägg och kavring
Dessert: Päronkräm med kaffegrädde.

Lördag: Ostpanerad kycklingschnitzel med potatis, skysås och ugnsgrönsaker.
Dessert: Hallonmousse.

Söndag: Köttfärslimpa med kokt potatis, gräddsås och haricots verts.
Dessert: Cheesecake på digestivebotten.

Vecka 14 2023

Måndag: Ugnsgratinerad falukorv med tomat och ost serveras med potatismos.
Alternativt: Kallskuren kassler med legymsallad och kokt potatis.
Dessert: Kräm.

Tisdag: Fisk bordelaise med potatis, skirat smör, kokt grönsak.
Alternativt: Kycklingpaj med grönsallad och dressing.
Dessert: Fruktsoppa med skorpa.

Onsdag: Köttbullar med kokt potatis, gräddsås och kokta morötter.
Alternativt: Pastasallad med skinka och ost, bröd och dressing.
Dessert: Äpple- och kanelkräm med kaffegrädde.

Torsdag: Kycklingfilé med ädelostsås, stekt potatis och broccoli
Alternativt: Silltallrik med potatis, gräddfil och grönsaker.
Dessert: Inlagda aprikoser med hallongrädde.

Fredag: Långfredag! Lutfisk med kokt potatis, skånsk senapssås, gröna ärtor.
Alternativt: Kokt torsk med skånsk senapssås, kokt potatis, gröna ärtor.
Dessert: Chokladparfait med maränger.

Lördag: Påskafton! Örtdoftande helstekt kotlettrad med gräddsås, potatis, vaxbönor.
Dessert: Påskkaka.

Söndag: Påskdagen! Kalkon med apelsinsås och potatisbakelse, ugnsgrönsaker.
Dessert: Vit chokladmousse med flarn.

 

Vecka 15 2023

Måndag: Annandag påsk! Kallrökt lax med dillstuvad potatis, ärtor och sparris.
Dessert: Mangoparfait.

Tisdag: Fläskkorv med kokt potatis, persiljesås och kokt grönsak.
Alternativt: Laxlasagne med kokt grönsak.
Dessert: Kräm.

Onsdag: Kålpudding med potatis och brunsås, kokt grönsak.
Alternativt: Högsbosoppa ( morotsoppa) med strimlad skinka och hembakat bröd.
Dessert: Ananas med visptopp.

Torsdag: Kycklinglårfilé med kokt potatis och gräddsås, kokt grönsak.
Alternativt: Panerad sejfilé med kokt potatis och kall sås, kokt grönsak.
Dessert: Skogsbärspaj med vaniljsås.

Fredag: Dillkött med kokt potatis och morötter.
Alternativt: Leverfärsbiff med potatis och gräddsås och kokt morot.
Dessert: Husets kräm med kaffegrädde.

Lördag: Kokt vit fisk med potatis och citronsås med gröna ärtor.
Dessert: Brylépudding.

Söndag: Äpple- och ingefärsmarinerad skinkstek med gräddsås, kulpotatis och grönsak.
Dessert: Exotisk fruktsallad med vaniljtopp.

 

Röda och gröna  äpplen i närbild på  en träbricka, ljus bakgrund.
Sidansvarig: Anna-Lena Svensson
Sidan uppdaterad 2023-03-20