Mariaspåret, klass F-1

I F-1: an går 40 barn. I F-klassen är vi 20 barn och i årskurs 1 är vi 20 barn.
Vi har teman ihop, och på fredagarna är vi utomhus!. När vi är ute arbetar vi mycket praktiskt, med det vi lär oss inomhus. Naturen är ett bra "klassrum".

Ansvarig för F-klass: Charlotta Wilhelmsson
Ansvarig för årskurs 1: Carita Haraldsson

v.10

1:or

Vi har lämnat in vårt bidrag till mattetävlingen. Det var många fina lösningar som vi fick ta del av. Vi kommer säkert att vinna. Vi har gjort första försöket på känguru-matten. Den finns på NCMs hemsida. Det kommer en ny varje år och finns i olika svårighetsgrader. Fröna som vi planterade i fredags har kommit upp, även de som stod i skåpet, i mörker. På idrotten fick de önska. Det blev, inte nudda golv.

 

Vi har byggt möbler till våra hus. På engelskan fortsatte vi också med hus och möbler.

Utedagen blev som vanligt bra. Vi hade lekar med udda/jämt, vårblommor, stafett och huvudräkning i grupper.

 

F

Denna veckan har vi arbetat med bokstaven F. Kom gärna in och titta på barnens fantastiska fiskar som hänger i taket.

Carita är sjukskriven nästa vecka.

 

Skolan är stängd på måndag. Vi ses på tisdag.

 

v6

Vi har börjat med vårt tema. Familjerna ser olika ut och alla har mycket att berätta. Vi har jobbat i grupper och hittat på fantasifamiljer. Grupperna har fått diskutera åldrar, yrken, släktingar, husdjur osv. Familjerna blev sedan vackert formade i saltdeg. Där fick vi tillfälle att prata om proportioner.

På torsdag ska vi prata om era släktträd och måla saltdegsfamiljerna.
Utedagen blev lite våt. Vi gick hem efter lite lekplatsbesök. Det är inte utedag på fredag. Det blir en måbra dag istället. Vi börjar dagen med att äta frukost här på skolan. Sedan delas vi in i grupper tillsammans med alla i F-3 på skolan.

På idrotten gjorde vi kullerbyttor, diagonalrörelser och balansövningar.

På engelskan hade vi också lite familjetema.

På måndag är det dags för stora skruvardagen och vi har fått in en del trasiga leksaker, elektroniska mojänger och köksutrustning. Det behöver inte vara svårare än så. Alla är riktigt sugna på att meka. Det kommer att bli riktigt roligt. Jag undrar bara vem som ska förklara allt:)

Ettorna har pratat om olika strategier. Både när det gäller huvudräkning mätning och tallinjer. Många är redo att sluta räkna på fingrarna så jag försöker visa hur man delar upp tal och använder sig av det man kan, för att komma vidare. Målet är att helt automatisera 0-10 addition och subtraktion.

F-klass
Denna veckan har vi tränat på våra födelsedagar. Nu kan nästan alla när dom fyller år. Vi har även pratat om vilket stjärntecken man är född i. Vi fortsätter även och träna på månaderna. Det är lite klurigt att komma ihåg alla tolv.

Denna veckan var det dax att hälsa på kungen i läslandet. Bokstaven K. Vi gjorde fantastiska katter som vi hängt upp i lamporna.

På torsdag är Carita ledig och Linda E vikarierar för mig.


v.5
Vi startade vårt nya tema igår. Vi pratade om våra familjer och hur det ser ut idag. Det är spännande att höra hur kompisarna har det, men ännu mer spännande att höra om hur det var förr. Vi skickade hem ett släktträd, med en önskan om att ni berättar lite om era gamla släktingar, för era barn. Har ni något gammalt foto, får ni gärna skicka med det också. Ni har kanske någon som flyttat till Amerika eller blivit uppmärksammad för något.

Nu på torsdag är det dax att lämna in era tekniska prylar som är trasiga så vi kan mecka med dom i nästa vecka. Det är bra om ni kan skicka med skruvmejslar med barnens namn på så alla kan skruva samtidigt.

Det var fint glid i pulkabacken idag. Vi åt hamburgarna inne.

1:an
Vi hade datorerna inne en dag. Den nya högläsningsboken heter Bröderna Lejonhjärta. Den är lite sorglig men väldigt bra. Vi har gjort några fler ljud och ljus experiment, med varierad framgång.

Nästa veckas matte handlar om geometriska figurer, sambandet mellan subtraktion och addition och talen 11 till 19.

F-klass
Vi jobbar på som vanligt. Det är många som blivit riktigt duktiga på att räkna i sina matteböcker. Denna veckan har vi tränat extra mycket på när eleverna fyller år. Hjälp gärna till med det där hemma, där är några som inte kan detta än. Vi tränar fortfarande på månaderna. Det är riktigt roligt och se hur rit och skrivutvecklingen har tagit många steg framåt. Snygga bilder och fina meningar i h-böckerna.

Månkemire fick hälsa på Ola och Ida för dom var sjuka och kunde inte åka till läslandet. Det var bokstaven M.


v 4
Nu har vi fått lite vinter så härligt att barnen kan leka andra lekar. Idag var det riktigt kallt i pulkabacken. Det gick väldigt fort nerför backen, rena isgatan. Vi stannade bara ute till kl 10 sen gick vi in och fikade och hade det mysigt.

Igår på No-dagen så jobbade vi med ljud och ljus. Vi fick lära oss lite om hur ljuset bryts och hur ögat ser ut i genomskärning. Vi har pratat om olika delar i ögat som regnbågshinnan (iris) tappar, stavar och pupillen. Vi gjorde en synvilla så det såg ut som vi hade hål i handen. Vi gjorde även burktelefoner och andra ljudexperiment.

Nästa vecka börjar vi med tema familjen.

F-barnen.
Denna veckan har v i jobbat med bokstaven V och gjort väldigt färgrika vantar som vi satt upp på väggen i ett stort V. På idrotten lekte vi olika lekar som tunnelpjätt. kom alla mina kycklingar och bacillen.

Nu när barnen har fri lek leker barnen bra tillsammans, jätte roligt att det fungerar så bra nu. Väldigt stor skillnad från i höstas.

Agnetas musik är slut men vi fortsätter med musik i halvgrupp. Anna har musik och Carita lyssnar på när barnen läser.

På matten hade vi matteormen där man kombinerar antal med siffran.

1:or
Vi har laborerat oss igenom vår första kängurumatte. Det är lite kluriga problem som går att lösa/visa med olika praktiska hjälpmedel. Det kommer att bli mer av den varan.

På idrotten hade vi en lek som heter sjölejon och pingviner. Vi hoppade rep, rockade m.m.

Många har tränat läsning flitigt, både hemma och i skolan. Det är roligt att höra hör de gör framsteg både när det gäller avkodning och hur de tolkar innehållet. Vissa har fastnat för djurfakta medan andra vill skriva egna texter. Barnen har också fått träffa specialläraren denna veckan.

På fredag är det hel utedag, vi går till Bräknehus och till lunch grillar vi hamburgare. Är det lika kallt som idag så tänk på att ha mycket kläder på sig och något extra varmt i väskan om man är extra frusen.

 

v.3
Vi hade en superdag i kyrkbacken. Vi åkte pulka, byggde snögubbar och snöfort.

På idrotten hade vi Inte nudda golv. På engelskan lärde vi oss några klädesplagg.

På torsdag startar vi ett nytt No-tema om ljud och ljus. Vi delar upp oss i grupper ,i spåret, och gör några experiment.

1:orna har gjort färdigt lite av det gamla, pratat om vokaler och dubbelteckning och skrivit lite på datorerna. På matten har vi räknat tiotal.

F-klass
Denna vecka har vi hälsat på Isa och Isidor i läslandet. Det är I vi tränat på. Vi pratar om att I är en vokal och kan låta på två olika vis. Catherine gjorde indiantält med eleverna.

Vi har fortsatt att träna på de olika geometriska figurerna.

Pratar om dagar, månader och årstiderna. Det är jätte bra om ni där hemma också tränar på detta.

Alla har fått nya läsläxor.

Julius har blivit av med ett par svarta vinterbyxor och David ett par svarta regnbyxor, kan ni kolla om någon fått fel eller ett par extra med sig hem.


v. 2
Tack för de trevliga presenterna.

Hela utedagar 31/1, 28/2, 28/3, 25/4, 22 och 23/5.
Övriga fredagar är vi ute på förmiddagen som förut. Då äter vi på skolan.
Om ni har tekniska, elektriska trasiga saker så släng dem inte. Vi vill skruva isär och titta på dem i skolan. Ta gärna hit dem på torsdagen 6/2. 10 /2 blir stora skruvardagen. Det är ok om barnen har med sig en egen liten skruvmejsel, om den är namnad.

Vårterminen 2014: Skolstart 8/1 - skolavslutning 13/6
LOV: vecka 8, 10/3, vecka 16, 20/5, 30/5
Må bra dag 14/2. Då blandar vi klasserna på skolan och gör olika trevligheter.

Vi har fått en speciallärare på skolan. Hon heter Åsa.
Fritids är stängt den 10/3 och 23/5.

Denna veckan har vi spelat fotboll på idrotten. Som uppvärmning hoppade vi rep och rockade. Vi har idrott varje onsdag.

Idag hade vi minneslek med cirkel, rektangel och kvadrat. Vi tränade också tiokompisar och gick efter en karta. Detta var nog första gången vi fick lite regn på oss.

F-klassen har jobbat med bokstaven N och gjort fina nyckelpigor. Nästa vecka börjar vi med nya läxor som är från måndag till måndag, H-boken är som vanligt till torsdagar. Som högläsning har vi Megakillen. Nästa vecks kommer vår idrottslärare Lotta, att göra motoriska tester med barnen.

Ettorna har fått sina nya matteböcker och vi har avslutat vår högläsningsbok. Vi har skrivit om lovet och redovisat för klassen.

v.48

Utedagen blev bra. Vi hade några lekar, minnesstafett, tipsrunda och grillade kycklingklubbor. I onsdags hade vi ett långt härligt gympapass. Vi tog f-klassens tid också. Annars har det mesta handlat om vokalerna denna veckan. Barnen har byggt hårda vokaler med sten och mjuka med bomull. Vissa har t.o.m. vokaler i sina namn.

Kolla så att vantarna är namnade. De får fötter ibland.

v.47

1 ma
Under veckan har vi fortsatt att jobba med problemlösning. Det har handlat om färgkombinationer, sifferkombinationer och att korsa en å. Vi har kunnat jobba med läsförståelse i liten grupp, och vi har hunnit med att lyssna på barnens läsning. Barnen har också gjort bokstäver med papperstussar. Att veckans läxa såg annorlunda ut beror på att jag var på kurs i måndags och tisdags. Jag går igenom frågorna med barnen på måndag. Utedagen handlade om 10-kompisar och allemansrätten. Vissa har hunnit testa sudoku och nästa vecka tar vi oss an vokalerna.

Jag kommer att vara borta på tisdag i nästa vecka. Jag ska med skolrådsrepresentanter på ett Buf-möte. På onsdag kommer jag att hålla i gymnastiken. F-klassen ska på julspel. Vi ska på julspelet med vår klass den 5/12. På torsdag är det studiedag. Fritids är öppet.

Fredagen 29/11 är det hel utedag.
Fredagen 13/12 ska vi titta på 5:ornas Luciatåg i kyrkan. Vi går dit med hela skolan på morgonen.

v 46

I fredags hade vi en mycket trevlig utedag i Snogeholm. Det var fint väder och våra utepedagoger var mycket duktiga. Vi fick se horn, päls och käkar från olika sorters djur. Vi gick en runda i skogen och tittade på olika spår som djuren hade lämnat efter sig. Vi lekte en trädlek och en ”samspel i naturen”-lek. Vissa tyckte det bästa var att man slapp till skogen och att vi alltid borde åka buss dit.

På idrotten har vi haft lekar, stafetter, tunnelboll och samarbetsövningar.

På matten tittade vi på mattepatrullen. Sedan försökte vi klara av uppgiften med färgkombinationer, (olika mönster) som barnen i filmen gjorde.

Vi fortsätter också med våra hundrasnören och spel.

I morgon fredag är det stadsparken som gäller. Då ska vi träna på olika mönster och hitta saker som börjar på olika bokstäver.

Ni som fyllt i att era barn får vara med på bild på kommunens webbplatser och övriga trycksaker men vill inte att era barn ska vara med på Mariaskolans facebooksida hör av er till oss.

1:or
Vi byggde tjuvlarm i torsdags och pratade om hur elektronerna springer i sladdarna. Nu har vi fortsatt att prata om olika energikällor och deras miljöpåverkan. Om hur solen ger oss förnyelsebar energi. Temat kan bli hur stort som helst. Beppe på hjärnkontoret har visat oss ferro fluid och magnet.

Vi har jobbat med olika tallinjer och skrivit lite på datorerna.

F:klassen
Förra veckan så målade vi och klippte ormar. Vi har satt upp våra fina porträtt på väggen. Kom gärna in och titta på dessa.

I svenskan har vi tränat på att göra meningarna klara, så det blir en hel mening. Vi har börjat med bokstaven A ritat saker som börjar på A och skrivit Pratat om hur A låter. Målat och klippt ut en apa.


v. 43

Det är hel utedag imorgon. Ta med dricka och en liten matsäck om du vill. Vi får med oss korv att grilla från skolköket. Ha kläder som tål en hel dag utomhus.

Vi hade en experimentdag som handlade om magnetism och elektricitet idag. Det fungerar riktigt bra att blanda alla barnen, F till 3, i grupper. De har hört sagan om magneten, gnuggat ballonger, kopplat med lampor och batterier och tittat på en film om elektricitet i staden. Vi har jobbat lite med dubbelt och hälften och att skriva med de små bokstäverna i våra skrivhäften.

Nästa vecka är det lov. Fritids är öppet.


v.41

1 MA

Vi kommer inte att gå till Stadsparken imorgon. F-klassen ska ha sitt musikprojekt. Det är möjligt att vi gör något annat ute, men då håller vi oss runt skolan.

Vi har tittat på vattnets olika faser och pratat om vattenrening. Några barn hade tittat på hjärnkontoret och berättade om det. Denna veckan har vi också skrivit bokstäverna J och K. På onsdagen gjorde vi konstverk av geometriska former. De blev riktigt fina och sitter nu på vår vägg.

Jag delade ut läsloggar i tisdags. Fyll i den och lämna tillbaka på måndagen.

 

v.40

 

Onsdagens skoljogg gick i raketfart. Den var ungefär 1.7 km och flera barn joggade hela vägen. Bra jobbat!

Vi har börjat tillverka ”Hundra snören” med pärlor. Vi har tränat tiohopp och lagt upp 100 stenar. Stenarna lades så att det gick lätt att se och räkna dem. Minneslåda, dubbelt och hälften, och lite trädkunskap har också hunnits med. Vi har lärt oss några nya spel av våra faddrar.

 

F

Vi har börjat prata om långa och korta ord och räknat bokstäver. På bilden har vi målat vår familj med vattenfärg. Vi har också börjat med klassrumsmassage.

 

1:or

Vi har fortsatt att jobba med mönster. Jag har visat en ny sorts problemlösning/spel som liknar mastermind. Vi behöver träna detta ett tag till, innan ni kan bli utmanade där hemma. Ni får hålla till godo med Dots och Tactix så länge. Eftersom vi fick ett getingstick i klassen har vi blivit tvungna att lära oss mycket mer om insekter och deras livscykel. Nästan hela klassen har fått sina inloggnings uppgifter till skolans datorer. Det är lite mer klydd att logga in här på skolan än det är hemma. Man måste kunna sitt personnummer för att logga in. Träna! Vi har fortsatt vårt vattentema med bl a densitet och ytspänning.

 

V 38

Vi har tittat närmare på igelkotten. I går hade vi en gemensam No-dag i hela spåret (f-3). Den handlade om vatten. Vi var indelade i åldersblandade grupper och jobbade i 4 olika stationer. Vi har spelat ”Gömma stenar” på matten. På utedagen jobbade patrullerna med minneslek, att tyda instruktioner, med bokstäver och månaderna. Träna hemma så att vi kan gå vidare. (Förutom att kunna jobba i en grupp.)

Nästa vecka på torsdagen har vi vår utedag. Vi åker buss till Svaneholm. Vi får vår skollunch där medtag egen dricka för hela dagen. Man får om man vill ta med sig egen liten matsäck.

Fredag studiedag. Fritids har öppet hela dagen.

1:or
Vi har spelat Tactix och dots. Jag kommer att skicka hem spelen nästa vecka, så att era barn kan vinna mot er. Annars har mycket tid gått åt till bokstavsträning och läsning. Några har fått träna lite med hjälp av skoldata program. Några har fått lite mer utmanande läsförståelse-böcker. En del tid går åt till att forma bokstäver och siffror på rätt sätt. Det är svårare att lära om, om man lär sig på ”fel” sätt från början.

F-Klass
Nu har vi börjat att äta i vårt klassrum. Det är stor skillnad, vi har nu mycket lugnare. Vi försöker att träna på att äta med kniv och gaffel.

Vi jobbar fortfarande med att få ihop alla barnen till en grupp. Vi pratar mycket om hur man ska vara en bra kompis. Man ska sluta direkt någon säger sluta. Man ska aldrig ge igen.

Denna veckan har vi fortsatt att prata om meningar. Vi har lagt ut klossar för varje ord i meningarna som vi hittat på.

Nu har utvecklingssamtalen kommit igång så jag kollar av varje barn var dom är i sin utveckling. Även vår talpedagog Birgitta har kollat av allas tal.

 

Hembrev v37

 

Tack för ett trevligt och givande föräldramöte. En sammanställning av mötet kommer med hembrevet nästa vecka.

 

På idrotten har vi haft uppvärmningsövningar och sen spelade vi fotboll och avslutade med stafett.

På engelskan lärde vi oss olika sätt att vara t ex sad, happy.

Vi har haft Röris utomhus.

På utedagen ska vi träna på antalsuppfattning.

Om ni namnar barnens kläder så är det mycket lättare för oss att hjälpa barnen att ha koll.

 

F-klass

Denna veckan har vi fortsatt att prata om ord och meningar.

Vi har gjort ett väldigt fint äppelträd på bilden. På matten med Christofer spelade eleverna floden. Vi har även gjort olika räknesagor. När eleverna var ute med Catherine så hoppade de långrep.

H-boken lästes upp inför alla. H-boken är till läxa varje torsdag.

Vi har förstås även fri lek under dagen.

Jag har skickat hem en lapp som ni tillsammans med ert barn ska fylla i till utvecklingssamtalet.

 

1:or

Vi har haft musik. Vi sjöng ”Äppelmelodin”, ”Rimtramsan” och ”Du är min bästa kompis”. Därefter så lyssnade vi på Bach och jag berättade en saga om den ”lille Bach”.

Vi har jobbat med mönster och likhetstecknets betydelse. Fortsätter att träna på 10-kompisar.

Är det någon som fått med sig ett par jeans och en tröja hem ifrån idrotten, som ni inte känner igen, så saknar Lowie detta.

 

Trevlig helg Carita och Christofer


 

Hembrev v36

 

Denna veckan har vi fortsatt att jobba med hur man är en bra kompis och vad som är rätt och fel.

Vi har gått igenom skolans regler och konsekvenstrappan .

När vi var i stadsparken hade vi olika namnlekar och en tipsrunda. Vi hade en trevlig dag där.

I tisdags så hade vi invigning av vår fina klätterställning. Där finns fina bilder på vår facebooksida.

Vi har haft skolråd och även där har vi diskuterat skolans regler.

Vi har påbörjat att göra hundrasnören. Vi har spelat floden, ett mattespel.

Numera så ska ni sjukanmäla via sms till kommunens frånvaroanmälan på 0411/536339. Ni som har morgonfritids ringer dit på 0411/536277. Det underlättar för Carita om ni även sms henne.) Lathund kommer att skickas hem. Det är inte tillåtet att parkera i vändzonen utanför Mariaskolan. Det är för era barns säkerhet.

Det är avlusningshelg den 13-14/9.

 

F-klass

Vi har jobbat med ord och meningar. Alla barnen har fått ett bokstavshäfte att måla i. Nästa vecka kommer vi att ha en läxa som vi kallar händelsebok. Den kommer att vara till torsdagar. På matten med Christofer hade vi mattespel. Där kopplas antal och siffra ihop.

Vi jobbar mycket med att få ihop gruppen och att alla ska få vara med.

 

1:or

I måndags lånade vi ut klassrummet till fotografen. Vi satt i studiehallen en del av tiden. Barnen behöver inte ta med sig läxan, som delas ut på måndagen eller tisdagen, förrän måndagen efter. Då hinner de ju läsa högt för en vuxen många gånger. Vi pratade en del om groddjur och såg en bra film om dessa. Annars har vi jobbat mycket med läsning och taluppfattning.

 

 

 

 


 

v.35

På idrotten, som är på onsdagar, hoppade vi rep och rockade med rockringar som uppvärmning. Sedan hade vi passningsövningar med boll och avslutade med bollpjätt. Vi hade lite engelska och tränade då på några olika typer av väder och olika aktiviteter, typ hoppa, springa, dansa mm.

Vi hade en fantastisk dag i Bräknehus. Där hade vi olika aktiviteter som t ex namnlekar sista paret ut, insektsinvation. Den nya klätterställningen har kommit. Vi har en invigningscermoni på tisdag morgon.

Det är fotografering på måndag.

 

F-klass

I måndags så gick vi en morgonpromenad. Denna veckan har vi haft olika namnlekar. Vi har haft språklekar enligt Bornholmsmetoden pratat om olika sorters ljud. Vi skriver i vår loggbok. På fredagar kan den dock stanna hemma när vi är ute. Vi tränar på veckodagar och datum. Vi har även frilek där eleverna gärna leker med bilar eller i dockvrån.

1.or

Denna veckan har vi kommit igång med läsgrupperna. Vi har lite halvklass på måndagen och lite på tisdagen. Jag går igenom läxan en av dessa dagar, sen har man hela veckan på sig att läsa och träna. Träna läsning minst fyra dagar i veckan. Vill man ha en ny bok mitt i veckan så säger man bara till.

Vi har spelat lite tärningsspel, pratat om och tränat på tiokompisar och hittat på några räknehändelser. Mycket i matten är nytt och det tar ett tag innan vi är inne i det. Jag har sett att alla har fullt tillräckliga talbilder i huvudet. Vi har haft bild med Catherine. Vi gjorde mappar att förvara bilder i.

 

Trevlig helg Christofer och Carita

V.34

 

Nu har vi gått i skolan nästan en hel vecka. Denna veckan har vi lärt känna varandra och hur vår skoldag ser ut.

 

På idrotten hade vi olika lekar. Vi har alltid idrott på onsdagar och vi byter om och duschar efteråt. Det är Carita som håller i idrotten för både f och 1:orna. Christofer har f-barnen i förberedande matteinlärning.

 

På utedagen idag så gjorde vi grupper som vi kallar patruller. Dessa patruller kommer vi att ha när vi är ute. Dom fick hitta på ett namn till sin patrull och jobba med en skattjaktsuppgift. Vi tränade även in namnen i patrullerna.

 

På fredag i nästa vecka har vi hel utedag och då går vi till Bräknehus. Det är bra om man har gå vänliga skor för då är det lite lättare för oss. När vi är ute så är det lättare för barnen och bära sina saker i en ryggsäck.

Vi har flyttat utedagen i september till torsdagen 26 för vi har studiedag på fredagen den 27.

 

F-klass

Denna veckan har vi tränat på namnen och lekt olika lekar. Det är mycket nytt för barnen. Vi äter 11.20 mån till fredag och 11.40 på fredagarna. Barnen jobbar i sin loggbok varje dag efter lunch.

Det går bra att sjukanmäla era barn via sms till Carita på 0733158674.

 

1:or

Vi har börjat att jobba lite med bokstäverna och alla har fått en svenskbok. Vi har haft högläsning varje dag och eleverna har visat att dom kan lyssna och använda sin fantasi.

 

Trevlig helg

Christofer och Carita

 

Sidansvarig: Carita Haraldsson
Sidan uppdaterad 2017-08-21

Kontakt

Tel: 073 856 00 95

Länkar

Skurups kommun

Växel 0411-53 60 00 eller alfanummer 0771-SKURUP (0771-758787)
E-post: kansli@skurup.se
Organisationsnummer 212000-1082
Öppet: mån-fre 8-16.30
Besöksadress: Stora Torggatan 4 Karta
Postadress: 274 80 Skurup
Kontakta oss på Skurups kommun

Vi är en fairtrade city

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Auf Deutsch

Ausgewählte Informationen auf Deutsch - Professionell übersetzte Seiten.

På www.skurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?