Skurups kommuns deltidsstyrka

Krisberedskapsveckan 28 maj-3 juni

Den 28 maj-3 juni är det Krisberedskapsveckan 2018. Det är en nationell kampanjvecka för att få hushållen att börja reflektera över hur man tillgodoser behovet av mat, vatten, värme och kommunikation om viktiga samhällsfunktioner som el-, vatten- och telekommunikationer slutat fungera. 

Krisberedskapsveckan Upp & Ner handlar om din krisberedskap

Vad skulle du göra om din vardag plötsligt vändes upp och ner?

På den här sidan hittar du smarta tips för din krisberedskap. Informationen kommer även att finnas bland annat på Rydsgårds Arena, Skurups Sparbank Arena, kommunhuset/turistbyrån samt biblioteken i Skurup, Abbekås, Rydsgård och Skivarp. 

- Vi hoppas och tror på ett stort intresse, säger kommunens säkerhetschef Malin Ekblad, som också säger att Krisberedskapsveckan är ett sätt att sprida kunskap om vad du som privatperson kan göra i din vardag för att höja din beredskap.


Krisberedskapsbroschyr

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer"


Information från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap:

Broschyren skickas ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige i samband med Krisberedskapsveckan, den 28 maj - 3 juni.

Syftet med informationen är att vi ska bli bättre beredda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger.

Tyngdpunkten i innehållet ligger på hur människor kan förbereda sig för att kunna se till grundläggande behov när viktiga funktioner i samhället inte fungerar som vanligt.

Se en krislåda den 30/5

Den 30/5 kl 16.00-18.00 kommer Sydöstra Skånes bilkår att stå i anslutning till Skurups station, demonstrera hemberedskap och ha med sig en så kallad krislåda.

  

1. Krisberedskapsveckan Upp & Ner - vad är det?

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Därför startar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Krisberedskapsveckan, en kampanj tillsammans med kommunerna. Fokus ligger på vad människor själva kan göra och bidra med vid allvarliga samhällsstörningar.

Krisberedskapsveckan är en långsiktig och återkommande satsning. MSB vill underlätta framför allt för kommunerna när det gäller att kommunicera och väcka invånarnas engagemang för vår gemensamma säkerhet och beredskap. Många kommuner har också efterlyst hjälp med att utveckla sin riskkommunikation, och med att öka människors möjligheter att hantera svåra påfrestningar på samhället.

Till Krisberedskapsveckan formulerar MSB övergripande budskap och tar fram ett enkelt informationsmaterial som alla som deltar i kampanjen kan använda. Detta budskap har nu kommunen valt att trycka upp och sprida för att öka medvetenheten.

Bakgrund: Stort behov men låg medvetenhet

Försvarsutskottet konstaterade hösten 2015 att det säkerhetspolitiska läget och konsekvenserna av ett förändrat klimat också kräver mer fokus på enskildas ansvar och krisberedskap. Utskottet bedömde att det finns ett stort behov av information och utbildning för att öka människors krisberedskapsförmåga, och pekade särskilt på att den kommunala och regionala nivån behövde satsa mer på information. Samtidigt visar flertal studier att de flesta människor är dåligt förberedda på en situation utan exempelvis el, vatten och värme. De allra flesta tror också att sannolikheten att drabbas är ytterst liten.

Satsningen på bättre riskkommunikation är därför viktig för att öka människors medvetenhet och förmåga att klara samhällskriser.

 

2. Har du ett reservförråd av mat hemma?

Försvinner strömmen finns det även en risk att affärerna inte kan hålla öppet eftersom betalsystemen inte kommer att fungera. Det kan därför vara bra att alltid se till så att man har ett reservförråd av mat hemma.
Torra livsmedel och helkonserver är bra att ha i reservförrådet då de kan lagras länge. Kom ihåg att konserver till och med kan ätas kalla, om du skulle sakna möjlighet att tillaga maten. Tänk på att spädbarn och personer med särskild diet behöver lämplig kost, och har du djur hemma är det viktigt att se till att även de har mat och vatten.

På sommaren åker grillen fram hela tiden, men det går även bra att ta fram den om det inte finns möjlighet att laga mat p g a strömavbrottet. Tänk på att engångsgrillar och kolgrillar inte ska användas inomhus på grund av fara för koldioxid och brand!
Camping- och friluftskök går också bra att laga mat på vid ett längre elavbrott. Tänk på att inte placera dessa på spisen under köksfläkten då gammalt fett i fläkten kan fatta eld!

Förslag på livsmedel i reservförrådet som räcker för en person i en vecka:

 • Kött- och fiskkonserver, 1000 g
 • Grönsakskonserver, 2000 g
 • Ris eller pasta, 500 g
 • Potatismospulver, 500 g
 • Torkade bönor och linser (kan även groddas), 500 g
 • Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g
 • Hårt bröd, skorpor och kex, 1000 g
 • Smör, margarin, 500 g
 • Soppor (pulver/burk), 500 g
 • Torrmjölk, 500 g 
 • Saft eller juice, ca 3 liter färdig
   

3. När elen försvinner

Att samlas i ett rum och hänga något för fönstret gör att avkylningen av rummet minskar. Tänd ljus eftersom dessa bidrar till att behålla temperaturen, men lämna dem aldrig utan uppsikt. Börjar det bli kallt i rummet, så klä på er varma kläder. Sov tillsammans för att hålla uppe värmen, och är du ensam så gör en koja under ett bord.

Har du en öppen spis i ditt hem, kommer du klara dig bra under strömavbrottet, men glöm inte att vädra med jämna mellanrum. Det som brinner tar av luftens syre, och ventilationen slutar fungera vid strömavbrott. Eldar du under natten, måste en person sitta eldvakt. Kontrollera att brandvarnarna fungerar, och att du vet var du har brandsläckaren.

Ett längre strömavbrott kan även få konsekvenser för vattenförsörjningen, därför måste du se till att fylla kärl eller flaskor med vatten så att du inte blir utan. Skulle toaletten sluta fungera, kan man sätta en plastpåse i toaletten om man inte istället vill använda en hink.

 

4. Vad gör du om du drabbas av elavbrott?

Det är inte ovanligt att kommuner drabbas av elavbrott, och i vissa fall kan dessa bli långvariga. Du måste förbereda dig innan för att kunna klara av ett elavbrott, så ta del av informationen nedan och titta över din egen beredskap hemma.

Bra att ha hemma

 • Ficklampa
 • Batterier
 • Stearinljus och/eller värmeljus
 • Lyktor (+lampolja)
 • Tändstickor/Tändare
 • Extra säkringar
 • Sovsäck
 • Filt
 • Liggunderlag
 • Konserver
 • Stormkök
 • Vatten i dunkar
 • Husapotek
 • Våtservetter
 • Batteriradio

 

5. Hur får du del av information vid en kris?

Kommunikation

Vid ett längre strömavbrott eller en annan typ av kris så är det viktigt att du kan ta del av den information som ges av myndigheter och media. Det är också viktigt att du kan kommunicera med andra, därför är det bra om du vet vart du ska vända dig för att ta del av samhällsviktig information samt hur du kan förbereda dig för att klara av att kommunicera under exempelvis ett längre strömavbrott.

Hur tar jag del av samhällsviktig information?

Allvarliga olyckor eller kriser som rör stora delar av samhället kommuniceras ut via TV och radio. Kommunens hemsida går även bra att vända sig till för att ta del av information som rör just dig och din kommun. Om du vill ha snabb och fortlöpande information kan det också vara bra att kolla sociala medier, följ eller gilla kommunens Facebooksida för att ta del av den information som delas där.

Om strömmen försvinner, hur tar jag del av information då?

Genom att ha en batteridriven radio försäkrar du dig om att du kan ta del av samhällsviktig information även när strömmen inte fungerar. Glöm inte att kontrollera så att du har extra batterier om du inte har en vevladdare.

Har du bil så går det bra att sätta på radion i bilen för att kunna lyssna på viktiga meddelanden. För dig som har en mobiltelefon kan detta vara ett bra sätt att både ta del av information, men även att kommunicera med andra. Tänk på att vid ett strömavbrott så går det inte att ladda mobilen som vanligt, det kan därför vara bra att ha ett extra batteri eller en extern laddare till mobilen. Om din mobil laddat ur är det bra om du har skrivit ned viktiga telefonnummer på ett papper.

Fundera över om du har anhöriga eller någon annan i din närhet som, vid en kris, skulle ha det svårt att kommunicera eller ta del av information och fundera över om det finns något du kan göra för att hjälpa dem.
 

6. Inget vatten i kranen?

Avbrott i vattenförsörjningen är allvarligt. Tillgången på vatten förutsätter oftast att elförsörjningen fungerar utan störningar eftersom vatten- och avloppsverk måste ha elektricitet för att pumpar och reningsprocesser ska fungera.

Vad gör jag?

Blir det ett längre vattenavbrott kommer kommunen att köra ut med nödvatten, men du måste själv ta dig till den valda platsen för att kunna hämta hem vattnet. Därför måste du se till att du har rena dunkar och hinkar hemma. Att ha ett litet lager med rent vatten hemma är inte fel, då riskerar du inte att helt plötsligt stå helt utan.

Efter ett längre vattenavbrott är det viktigt att du låter vattnet rinna en stund innan du använder det. Drick aldrig vatten som smakar eller luktar illa! I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar.

 

 

I helgen var Skurups kommuns deltidsstyrka på plats i centrum för att dela ut krisberedskapspåsar och för att informera om krisberedskapsveckan.

Påsarna försvann snabbt i solen och många kommuninvånare kom fram för att prata med kommunens brandmän. Ett härligt slut på en fantastisk vecka, med bra information om hur vi ska vara bättre rustade för att klara en kris.

Sidansvarig: Malin Ekblad
Sidan uppdaterad 2018-06-14

Skurups kommun

Växel 0411-53 60 00 eller alfanummer 0771-SKURUP (0771-758787)
E-post: kansli@skurup.se
Organisationsnummer 212000-1082
Öppet: mån-tors 8-16.30, fre 8-15
Besöksadress: Stora Torggatan 4 Karta
Postadress: 274 80 Skurup
Kontakta oss på Skurups kommun

Vi är en fairtrade city

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Auf Deutsch

Ausgewählte Informationen auf Deutsch - Professionell übersetzte Seiten.

På www.skurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?