Skurups kommuns deltidsstyrka

Krisberedskapsveckan 6-12 maj 2019

För tredje året i rad arrangeras den nationella kampanjen Krisberedskapsveckan Upp och Ner. Syftet med kampanjveckan är att få folk att reflektera över sin egen hemberedskap och ansvar för att klara vardagen om viktiga samhällsfunktioner, såsom vatten, el och telekommunikation, plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

 

Krisberedskapsveckan Upp & Ner handlar om din krisberedskap

Vad skulle du göra om din vardag plötsligt vändes upp och ner?

På den här sidan hittar du smarta tips för din krisberedskap. 

- Vi hoppas och tror på ett stort intresse, säger kommunens säkerhetschef Malin Ekblad, som också säger att Krisberedskapsveckan är ett sätt att sprida kunskap om vad du som privatperson kan göra i din vardag för att höja din beredskap.

Varje dag under krisberedskapsveckan publicerar vi krisberedskapstips på Skurups kommuns Facebook-sida

Rulla ner för att se de olika temana som kommer att tas upp på Facebook. 

Följ denna länk för att hitta vanliga frågor och svar om krisberedskapsveckan.


Aktiviteter i Skurup

Representanter från FAK, Lottakåren och kommunen kommer under följande dagar och tider finnas ute i kommunen för att dela ut en tygpåse innehållande en värmefilt samt en broschyr från livsmedelsverket. Passa på att fråga och diskutera din hemberedskap med dessa och varför inte gå med i någon av frivilligorganisationerna?

9/5 kl 17.00-19.00 ICA Supermarket Skurup

10/5 kl. 17.00-19.00 Tores ICA Skivarp

11/5 kl. 14.00-16.00 Centralt samt utanför storköpen

12/5 kl. 14.00-16.00 Centralt samt utanför storköpen

  

Krisberedskapsveckan Upp & Ner - vad är det?

Krisberedskapsveckan är en långsiktig och återkommande satsning. Fokus ligger på vad människor själva kan göra och bidra med vid allvarliga samhällsstörningar. MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill underlätta framför allt för kommunerna när det gäller att kommunicera och väcka invånarnas engagemang för vår gemensamma säkerhet och beredskap. 

Bakgrund: Stort behov men låg medvetenhet

Försvarsutskottet konstaterade hösten 2015 att det säkerhetspolitiska läget och konsekvenserna av ett förändrat klimat också kräver mer fokus på enskildas ansvar och krisberedskap. Utskottet bedömde att det finns ett stort behov av information och utbildning för att öka människors krisberedskapsförmåga, och pekade särskilt på att den kommunala och regionala nivån behövde satsa mer på information. Samtidigt visar flertal studier att de flesta människor är dåligt förberedda på en situation utan exempelvis el, vatten och värme. De allra flesta tror också att sannolikheten att drabbas är ytterst liten.

Satsningen på bättre riskkommunikation är därför viktig för att öka människors medvetenhet och förmåga att klara samhällskriser.

 

Har du ett reservförråd av mat hemma?

Försvinner strömmen finns det även en risk att affärerna inte kan hålla öppet eftersom betalsystemen inte kommer att fungera. Det kan därför vara bra att alltid se till så att man har ett reservförråd av mat hemma.

Torra livsmedel och helkonserver är bra att ha i reservförrådet då de kan lagras länge. Kom ihåg att konserver till och med kan ätas kalla, om du skulle sakna möjlighet att tillaga maten. Tänk på att spädbarn och personer med särskild diet behöver lämplig kost, och har du djur hemma är det viktigt att se till att även de har mat och vatten.

På sommaren åker grillen fram hela tiden, men det går även bra att ta fram den om det inte finns möjlighet att laga mat p g a strömavbrottet. Tänk på att engångsgrillar och kolgrillar inte ska användas inomhus på grund av fara för koldioxid och brand!
Camping- och friluftskök går också bra att laga mat på vid ett längre elavbrott. Tänk på att inte placera dessa på spisen under köksfläkten då gammalt fett i fläkten kan fatta eld!

Förslag på livsmedel i reservförrådet som räcker för en person i en vecka:

 • Kött- och fiskkonserver, 1000 g
 • Grönsakskonserver, 2000 g
 • Ris eller pasta, 500 g
 • Potatismospulver, 500 g
 • Torkade bönor och linser (kan även groddas), 500 g
 • Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g
 • Hårt bröd, skorpor och kex, 1000 g
 • Smör, margarin, 500 g
 • Soppor (pulver/burk), 500 g
 • Torrmjölk, 500 g 
 • Saft eller juice, ca 3 liter färdig

Se även Livsmedelsverkets broschyr för livsmedel vid kris som även innehåller matförrådslista och menyförslag. https://www.livsmedelsverket.se/bestall-ladda-ner-material/sok-publikationer/folder/matforradslista-vid-kris

 

Inget vatten i kranen?

Hämta vatten vid kris

 

Avbrott i vattenförsörjningen är allvarligt. Tillgången på vatten förutsätter oftast att elförsörjningen fungerar utan störningar eftersom vatten- och avloppsverk måste ha elektricitet för att pumpar och reningsprocesser ska fungera.

Vad gör jag?

Blir det ett längre vattenavbrott kommer kommunen att köra ut med nödvatten, men du måste själv ta dig till den valda platsen för att kunna hämta hem vattnet. Därför måste du se till att du har rena dunkar och hinkar hemma. Att ha ett litet lager med rent vatten hemma är inte fel, då riskerar du inte att helt plötsligt stå helt utan.

Efter ett längre vattenavbrott är det viktigt att du låter vattnet rinna en stund innan du använder det. Drick aldrig vatten som smakar eller luktar illa! I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar.

 

Hur får du del av information vid en kris?

Kommunikation

Vid ett längre strömavbrott eller en annan typ av kris så är det viktigt att du kan ta del av den information som ges av myndigheter och media. Det är också viktigt att du kan kommunicera med andra, därför är det bra om du vet vart du ska vända dig för att ta del av samhällsviktig information samt hur du kan förbereda dig för att klara av att kommunicera under exempelvis ett längre strömavbrott.

Hur tar jag del av samhällsviktig information?

Allvarliga olyckor eller kriser som rör stora delar av samhället kommuniceras ut via TV och radio. Kommunens hemsida går även bra att vända sig till för att ta del av information som rör just dig och din kommun. Om du vill ha snabb och fortlöpande information kan det också vara bra att kolla sociala medier, följ eller gilla kommunens Facebooksida för att ta del av den information som delas där.

Om strömmen försvinner, hur tar jag del av information då?

Genom att ha en batteridriven radio försäkrar du dig om att du kan ta del av samhällsviktig information även när strömmen inte fungerar. Glöm inte att kontrollera så att du har extra batterier om du inte har en vevladdare.

Har du bil så går det bra att sätta på radion i bilen för att kunna lyssna på viktiga meddelanden. För dig som har en mobiltelefon kan detta vara ett bra sätt att både ta del av information, men även att kommunicera med andra. Tänk på att vid ett strömavbrott så går det inte att ladda mobilen som vanligt, det kan därför vara bra att ha ett extra batteri eller en extern laddare till mobilen. Om din mobil laddat ur är det bra om du har skrivit ned viktiga telefonnummer på ett papper.

Fundera över om du har anhöriga eller någon annan i din närhet som, vid en kris, skulle ha det svårt att kommunicera eller ta del av information och fundera över om det finns något du kan göra för att hjälpa dem.

 

Vad gör du om du drabbas av elavbrott?

Det är inte ovanligt att kommuner drabbas av elavbrott, och i vissa fall kan dessa bli långvariga. Du måste förbereda dig innan för att kunna klara av ett elavbrott, så ta del av informationen nedan och titta över din egen beredskap hemma.

Bra att ha hemma

 • Ficklampa
 • Batterier
 • Stearinljus och/eller värmeljus
 • Lyktor (+lampolja)
 • Tändstickor/Tändare
 • Extra säkringar
 • Sovsäck
 • Filt
 • Liggunderlag
 • Konserver
 • Stormkök
 • Vatten i dunkar
 • Husapotek
 • Våtservetter
 • Batteriradio

 

När elen försvinner

Att samlas i ett rum och hänga något för fönstret gör att avkylningen av rummet minskar. Tänd ljus eftersom dessa bidrar till att behålla temperaturen, men lämna dem aldrig utan uppsikt. Börjar det bli kallt i rummet, så klä på er varma kläder. Sov tillsammans för att hålla uppe värmen, och är du ensam så gör en koja under ett bord.

Har du en öppen spis i ditt hem, kommer du klara dig bra under strömavbrottet, men glöm inte att vädra med jämna mellanrum. Det som brinner tar av luftens syre, och ventilationen slutar fungera vid strömavbrott. Eldar du under natten, måste en person sitta eldvakt. Kontrollera att brandvarnarna fungerar, och att du vet var du har brandsläckaren.

Ett längre strömavbrott kan även få konsekvenser för vattenförsörjningen, därför måste du se till att fylla kärl eller flaskor med vatten så att du inte blir utan. Skulle toaletten sluta fungera, kan man sätta en plastpåse i toaletten om man inte istället vill använda en hink.

 

Viktiga telefonnummer

112                      Nödnummer vid en akut situation

113 13                Informationsnummer

114 14                Polisanmälan

117 17                Sjukvårdsupplysningen

Det är även bra om du skrivit ner andra viktiga telefonnummer som kan vara bra att ha vid en nödsituation eller liknande.

Hesa Fredrik (VMA)

Vid gasutsläpp, stor brand eller annan allvarlig olycka, kan allmänheten i vissa tätorter varnas genom varningssignalen Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA).

Under minst 2 minuter ljuder en 7 sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad. När du hör signalen ska du:

 • Gå inomhus.
 • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
 • Lyssna på radio eller se på TV för att få information.

Faran över signaleras med en 30-40 sekunder lång signal.

Varnings- och informationssystemet kan även användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig. Dessa larm signaleras enligt följande: Beredskapslarm, 30 sekunder signal, 15 sekunder paus – i 5 minuter. Flyglarm, 2 sekunder signal, 2 sekunder paus – i 2 minuter.

 

Krislåda

Krislåda
 

Om du ägnar några minuter åt att fundera över hur till exempel ett längre elavbrott skulle påverka dig och din omgivning - då har du skaffat en beredskap för en samhällskris. En mental krisberedskap gör att du bättre klarar av att hjälpa dig själv och andra när stora delar av samhället har stannat.

Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi måste ha el till väldigt mycket. Utan el fungerar inte leveransen av matvaror till affären, bankomater, internet, mobiltelefoner och fasta telefoner, bensinpumpar, vatten och värme eller kyl- och frys. Efter bara några dagar har vi en samhällskris. Och många människor kommer att bli drabbade.

Det allra flesta av oss har aldrig varit med om något liknande. Och många tänker att det aldrig kommer att hända. Det går knappt att föreställa sig mörka gator och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer till den enda öppna affären, stora problem med att få information om vad som händer.

Extra hjälp och stöd

Långvariga elavbrott, störningar i transportsystemet eller ett internethaveri. Även om samhällskriser är ovanliga så kan följderna bli så allvarliga att det är bra att tänka efter vad just du kan göra för att vara lite mer förberedd. Människor i din omgivning är din viktigaste tillgång vid en samhällskris. Att hjälpa till och hjälpas åt är själva förutsättningen. Många människor kommer att behöva extra hjälp och stöd. Därför är det bra att redan nu fundera på vem som kan behöva just din hjälp.

Förbered dig

Vid en samhällskris kommer inte resurserna att räcka till alla drabbade samtidigt utan måste prioriteras för de mest utsatta. Andra behöver klara sig själva en tid. Har du reflekterat över hur just du och dina anhöriga skulle klara en vardag som inte fungerar som vi är vana vid? Vilka specifika behov och förutsättningar har ni att ta hänsyn till?

Planera för att kunna vara självförsörjande med mat och vatten i minst 72 timmar, eller så länge som just dina förutsättningar tillåter. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter tre dygn. Det kan ta veckor, ja månader innan vardagen fungerar normalt igen. Det betyder inte heller att hjälpen kommer efter just tre dygn, men det ger dig tid att tänka över din situation för att kunna fatta viktiga beslut. Det kan också innebära att du slipper köa för just då attraktiva varor.

 

Checklista

Om du inte har någon el blir det besvärligt att ordna mat och vatten, att följa nyheterna och kunna kommunicera med andra. Kanske har du redan en hel del av det här hemma.

 • Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha god ventilation för att ej orsaka kolmonoxidförgiftning eller skapa irritation i luftvägar
 • Alternativ värmekälla som ej drivs av el, till exempel fotogen, gasol eller diesel. Tänk på att ha god ventilation för att ej orsaka kolmonoxidförgiftning eller skapa irritation i luftvägar
 • Sovsäck, filtar och varma kläder
 • Tändstickor
 • Stearin- och värmeljus
 • Ficklampa med extra batterier
 • Dunkar att förvara vatten i. Använd kärl avsedda för förvaring av livsmedel
 • Husapotek med det viktigaste för dig och din familj
 • Radio som drivs av batterier, vev (dynamo), solceller eller tillgång till bilradio
 • Extra batteripack (powerbank) eller vevladdare (dynamo) till mobiltelefon
 • Hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel tvättlappar
 • Campingkök och bränsle, exempelvis T-röd för spritkök. Tänk på ökad brandrisk i samband med öppen låga. Använd ej spritkök under köksfläkten
 • Mat som klarar förvaring i rumstemperatur utan kylskåp och frys. (Ris, pasta, bulgur, nötter, choklad)
 • Kontanter
 • Papperslista med nummer till exempelvis anhöriga, grannar, kommunen, räddningstjänsten, elleverantören och sjukvården.

 

I helgen var Skurups kommuns deltidsstyrka på plats i centrum för att dela ut krisberedskapspåsar och för att informera om krisberedskapsveckan.

Påsarna försvann snabbt i solen och många kommuninvånare kom fram för att prata med kommunens brandmän. Ett härligt slut på en fantastisk vecka, med bra information om hur vi ska vara bättre rustade för att klara en kris.

Sidansvarig: Malin Ekblad
Sidan uppdaterad 2019-05-08

Skurups kommun

Växel 0411-53 60 00
E-post: kansli@skurup.se
Organisationsnummer 212000-1082
Öppet: mån-tors 8-16.30, fre 8-15
Besöksadress: Stora Torggatan 4 Karta
Postadress: 274 80 Skurup
Kontakta oss på Skurups kommun

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Auf Deutsch

Ausgewählte Informationen auf Deutsch - Professionell übersetzte Seiten.

På www.skurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?