Stäng

Bekämpning

Bekämpning med växtskyddsmedel som utförs av verksamheter omfattas av ett regelverk. Här informerar vi om vad som är viktigt att tänka på. Fördjupad informations finns hos Jordbruksverket.

Rapsblomma i fokus framför ett gult rapsfält och en blå himmel.

Allmänna bestämmelser

Innan bekämpning får ske är man skyldig att utföra förebyggande arbete samt att vidta andra möjliga metoder, s.k. integrerat växtskydd. Är bekämpning ändå nödvändig så ska den utföras med kunskap och hänsyn till kringliggande miljö. Både utföraren av bekämpningen och utrustningen måste uppfylla vissa krav.

Utföraren måste ha tillstånd

För att använda bekämpningsmedel i klass 1 och 2 behöver man gå en behörighetsutbildning. Du behöver sedan ansöka om tillstånd för att få använda växtskyddsmedel. Ofta söker du tillstånd i samband med utbildningen. Du behöver sedan förnya ditt tillstånd genom att gå en vidareutbildning vart femte år. Det är Jordbruksverket eller Länsstyrelsen i ditt län som ansvarar för utbildningarna och tillstånden. Mer information finns på respektive myndighets hemsida.

Utrustningen måste vara godkänd

Spridarutrustningen som används vid bekämpning ska vara funktionstestad av en behörig funktionstestare. Den ska vara i bra skick, lämplig för ändamålet och väl kalibrerad. Funktionstest av en godkänd funktionstestare ska ske vart tredje år. Funktionstestet gäller också munstycken, manometrar, filter, silar, anordningar för tankrengöring och andra tillbehör som är nödvändiga för att utrustningen ska fungera effektivt. Det finns flera undantag från kravet på godkänt funktionstest, exempelvis ryggsprutor. Läs mer om undantagen på Jordbruksverkets hemsida.

Förvaring av växtskyddsmedel

För att förhindra att växtskyddsmedel sprider sig i naturen ska du förvara växtskyddsmedel

  • svåråtkomligt, så att obehöriga och barn inte kan komma åt preparaten (utrymmet bör vara låst)
  • frostfritt och i ett välventilerat utrymme
  • skilt från explosiva eller brandfarliga varor
  • skilt från livsmedel och foder
  • i originalförpackning, åtskilt från andra produkter
  • invallat, så att spill eller läckage kan tas om hand. Invallningen ska rymma minst en tredjedel av den maximalt förvarade volymen växtskyddsmedel eller hela volymen av den enskilt största förpackningen. Förvaras kemikalierna i ett rum kan invallningen bestå av en högre tät tröskel.

Tillstånd vid bekämpning på vissa platser

Det är förbjudet att yrkesmässigt använda växtskyddsmedel utan särskilt tillstånd från kommunen på dessa platser:

  • inom idrotts- och fritidsanläggningar
  • vid planerings- och anläggningsarbeten
  • på vägområden samt på grusytor och andra mycket genomsläppliga ytor
  • på asfalt eller betong eller andra hårdgjorda material.

Familjemedlemmar eller privat­personer som inte arbetar i verksamheten får inte heller sprida växtskydds­medel yrkes­mässigt på verksamhetens ytor utan tillstånd. Detta gäller alltså även för klass 3 medel som du i vanliga fall kan använda utan tillstånd. Punktbehandling är undantaget. Det innebär att du utan tillstånd kan utföra en behandling på blad, stam, stubbe eller ett rotsystem i taget genom fickning, pensling eller avstrykning eller annan liknande metod. Om det gäller svampangrepp på en gräsyta får ytan vara maximalt en kvadratmeter.

Förbud mot bekämpning på vissa platser

Det finns flera områden där det råder generellt förbud mot användning av växtskyddsmedel, dessa listas nedan. Några växtskyddsmedel är undantagna , exempelvis ättiksyra, järntrifosfat och pelargonsyra. En komplett förteckning återfinns på KEMIs hemsida. Vissa undantag finns också för bekämpning av invasiva arter.

  • på ängs- eller betesmark som inte är lämplig att plöja men som kan användas till slåtter eller bete,
  • på skolgårdar eller gårdar till förskolor eller på lekplatser som allmänheten har tillträde till,
  • i parker eller trädgårdar eller andra områden som i första hand är avsedda att vara rekreationsområden som allmänheten har tillträde till,
  • inom koloniträdgårdsområden eller i växthus som inte används yrkesmässigt,
  • på tomtmark för bostadshus eller på krukväxter i hemträdgårdsmiljö, eller
  • på växter inomhus utom i produktionslokaler, lagerlokaler och liknande lokaler.

Vid bekämpning

Gör alltid en egen teknisk översyn av din utrustning inför varje säsong. Jordbruksverket har tagit fram checklistor för olika typer av spridarutrustning. När du bekämpar ett visst område behöver du känna till om det finns objekt som gör att du behöver tillämpa skyddsavstånd, exempelvis vattendrag. Dessa avstånd kan dels vara fasta men även behöva anpassas efter rådande förhållande. Skyddsavstånden ska hållas vid både spridning och vid påfyllnad eller rengöring av sprutan. Använd hjälpredan som du hittar på KEMIs hemsida.

Dokumentation

När du bekämpar ska detta antecknas i en sprutjournal. Både den som utför bekämpningen och uppdragsgivaren ska kunna uppvisa dokumentationen i samband med kontroll. Det är viktigt att sprutjournalen fylls i löpande. Saknas dokumentationen eller om den är felaktigt ifylld riskerar du att behöva betala en sanktionsavgift. Är någon obligatorisk ruta inte aktuell ska den markeras med exempelvis ett streck! Jordbruksverket har tagit fram appen "Sprutjournalen" som du kan använda. Då vet du att allt är rätt ifyllt. Dokumentationen ska sparas i minst tre år.

Obligatoriska uppgifter

  • Tidpunkt för spridning, datum och närmaste hel timme
  • Namnet på den som utför spridningen
  • Området för spridning så att det är tydligt för utomstående. Utomhus ska området anges som fältnamn, skiftesnummer, kartangivelse eller liknande.
  • Syftet med spridningen
  • Växtskyddsmedlets namn så som det anges på etiketten.
  • Använd dos angivet med samma måttenhet som på förpackningen.
  • Fasta och anpassade skyddsavstånd samt vilka objekt de hölls mot, anges i meter. Vid fast skyddsavstånd kan hänvisning göras till karta där objekten tydligt framgår.
  • Blommande växter vid spridningstillfället (gäller vid spridning utomhus av växtskyddsmedel som är skadliga för pollinerande insekter).
  • Karenstid
  • Skördedatum

Övriga ej obligatoriska uppgifter

Ett antal uppgifter kan vara bra att dokumentera även om de ej är obligatoriska. Exempelvis beräkningen av de anpassade skyddsavstånden, temperatur, vindriktning och vindhastighet, påfyllnadsplats, nollruta, sprutteknik (munstycke och tryck) och liknande information.

Extra fokus på sprutjournal vid kontroll år 2025

 

Att inte fylla i sprutjournalen korrekt eller att använda utrustning som inte uppfyller kraven innebär att lagstiftningens krav inte uppfyllts. Inspektören är då skyldig att fatta beslut om miljösanktionsavgift. Beloppet finns angivet i lagstiftningen och är i de flesta fall 5000kr första gången. Upprepas förseelsen dubblas beloppet.

Kontakta Myndighetsenheten för miljö och byggnad

Telefontid måndag, onsdag och torsdag kl. 09.30-12.00.
Stora Torggatan 4

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:
Senast uppdaterad: