Hur och när kan jag rösta

Rösta på valdagen

På valdagen den 11 september 2022 kan du rösta i den vallokal som Valnämnden utsett till ditt valdistrikt. Vilken vallokal du ska rösta i framgår av ditt röstkort som du får hem i din brevlåda.

Under valdagen kan du som befinner dig i Skurup men tillhör ett distrikt utanför Skurups kommun lämna din röst i kommunens förtidsröstningslokal på Skurups bibliotek eller i någon av landets övriga röstningslokaler. Du hittar röstningslokalerna här: Var kan jag rösta? - Klicka här.

Glöm inte att ta med dig en giltig legitimation när du ska lämna din röst. Om du inte har någon sådan kan du ta med någon som känner dig och som kan intyga att du är den du utger dig för att vara.

Samtliga vallokaler och röstningslokalen på Skurups bibliotek har på valdagen öppet mellan kl. 08.00 och kl. 20.00.

Var kan jag rösta? - Klicka här

Förtidsröstning på Skurups bibliotek

Du kan förtidsrösta till det allmänna valet från och med den 24 augusti. Vid förtidsröstning måste du ha med dig både ditt röstkort och giltig legitimation till röstningslokalen. Om du saknar legitimation kan en medföljande anhörig istället intyga att du är den du utger dig för att vara.

Om du ska rösta på valdagen och bor i Skurups kommun ska du ta dig till din vallokal.  Var kan jag rösta? - Klicka här.

Du kan lämna din förtidsröst på Skurups bibliotek, Kyrkogatan 31 i Skurup, från och med den 24 augusti till den 11 september.  Det går även bra att lämna sin förtidsröst i en annan kommun.

Under förtidsröstningsperioden håller röstningslokalen i Skurups bibliotek öppet under följande tider:

Måndag 10.00-19.00                                            
Tisdag 10.00-16.00
Onsdag 13.00-19.00
Torsdag 10.00-19.00
Fredag 10.00-16.00
Lördag 10.00-15.00
Söndag 10.00-15.00

Valdagen den 11 september: 08.00-20.00

Budröstning

Om du på grund av sjukdom, funktionshinder eller ålder inte själv kan ta dig till ett röstmottagningsställe, så kan du rösta genom bud. Det behövs ett särskilt "budkuvert" som kan hämtas på biblioteken, i kommunhuset eller beställas från kommunen. Anhöriga, vårdpersonal och lantbrevbärare får vara bud.

Ambulerande röstmottagning

Om du inte kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan din kommun ordna med en ambulerande röstmottagare.

Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst.

Detta gäller dig som inte kan ta dig till röstningslokal på grund av:

  • sjukdom
  • ålder eller
  • funktionsnedsättning

Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning.

Saknar du röstkort så går det bra att beställa en dubblett i samband med att du bokar den ambulerande röstmottagningen.

Vi kommer i god tid inför valet informera om hur du går till väga för att boka ambulerande röstmottagare.

Rösta från utlandet

Alla röstberättigade som bor permanent i utlandet kan brevrösta. Det kan även du som är tillfälligt utomlands. Brevröstningsmaterial beställer du på www.val.se. Det går även att rösta på de flesta svenska ambassader och konsulat. Information om huruvida du kan lämna din röst på den ambassad alternativt konsulat i det land du befinner dig i hittar du på www.swedenabroad.se.

Sidansvarig: Matilda Ramsten
Sidan uppdaterad 2022-09-11