Vad är Hållbar utveckling?

Apelsin hand

De 3 dimensionerna

Det hållbara samhället är ett samhälle som är ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbarhet. Samhället tillfredsställer sina aktuella behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina.

Hållbar utveckling (HUT) handlar om att värna och nyttja givna resurser på ett hållbart sätt. Men det handlar också om resurseffektivisering och om att långsiktigt förvalta och investera i mänskliga, sociala och fysiska resurser. Att värna om naturresurser och människors hälsa är en avgörande förutsättning för utveckling och välstånd.

 

  • Ekonomisk hållbarhet handlar om att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt.
  • Social hållbarhet handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle där grundläggande mänskliga behov tillgodoses. 
  • Ekologisk hållbarhet handlar om att långsiktigt bevara vattnens, jordens och ekosystemens produktionsförmåga och att minska påverkan på naturen och människans hälsa till vad de ”klarar av”.

Hållbar utveckling bärs upp av människors arbetskraft, kunskap och kreativitet. För mer information är du välkommen att kontakta Lena Johansson.

De tre hållbarhetsdimensionerna
Hållbar utveckling - de 3 dimensionerna

En knuff i maträtt riktning

 

Skurups kommun har beviljats medel av Naturvårdsverket för klimatinsatsen ”En knuff i maträtt riktning”. Skol- och utbildningsförvaltningen, måltidsservice och miljöstrategiska enheten i Skurups kommun driver satsningen. Informationsinsatsen kommer att starta december 2017 och pågår till december 2019. 
 
Projektets syfte är att minska de kommunala matinköpens klimatpåverkan med 40 procent till 2020 jämfört med 2016. Satsningen kommer att bidra till att nå de nationella miljökvalitetsmålen ”begränsad klimatpåverkan”, "ett rikt odlingslanskap" och en "giftfri miljö".  
 
Det ska vara lätt att göra rätt när det kommer till mat, som att minska matsvinnet och öka andelen mat med låg klimatpåverkan. Detta är viktigt både för hälsa och miljö.
 
Satsningen kombinerar olika informationsinsatser, som kick-off, teoretiska och praktiska workshops och temalektioner. Informationsinsatserna kommer framförallt att riktas till skol- och måltidspersonalen, vårdnadshavare samt barn och unga och fokusera på att skapa goda förutsättningar för klimatsmarta matvanor och beteenden. 
 
Projektledare:
Karolin Johansson, hållbarhetssamordnare
Sara Östberg, energi- och klimatrådgivare                     

 

Måltid barn
 
 
Sidansvarig: Lena Johansson
Sidan uppdaterad 2017-12-06

Skurups kommun

Växel 0411-53 60 00 eller alfanummer 0771-SKURUP (0771-758787)
E-post: kansli@skurup.se
Organisationsnummer 212000-1082
Öppet: mån-fre 8-16.30
Besöksadress: Stora Torggatan 4 Karta
Postadress: 274 80 Skurup
Kontakta oss på Skurups kommun

Vi är en fairtrade city

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Auf Deutsch

Ausgewählte Informationen auf Deutsch - Professionell übersetzte Seiten.

På www.skurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?