Ett bord med böcker och fika

Familjeboksfika 20/2

En regnig torsdag på sportlovet hade Maria och Ingrid på Skurups bibliotek bjudit in till familjeboksfika. Även om det var kallt och blött ute så var stämningen på bibliotekets barnboksavdelning varm och härlig där det bjöds på både boktips och fika. 

Maria, som är bibliotekschef, och Ingrid, som är ansvarig för barnavdelningen, hade laddat upp med varsin hög böcker och barnen lyssnade med spänning på de tips som gavs samtidigt som de drack saft och åt kakor. Maria och Ingrid berättade passionerat om böckerna och läste högt ur valda delar, helt anpassat efter vad som fångade barnens intresse. Det tipsades om allt från spöken, till pirater och detektiver, medan mysterieböcker som var lagom spännande lockade extra mycket.

Barnen lånade böcker

Familjeboksfikat avslutades med att barnen fick välja varsin ny bok att ta med sig hem. Bland böckerna fanns flera av de titlar som det tipsades om och valet blev svårt. Vilken ska jag välja? Det slutade med att några av böckerna fick följa med hem som låneböcker istället, och barnen gick nöjda mot utlåningsdisken.

När lugnet lagt sig en aning fick jag en pratstund med Maria och Ingrid och ställde frågan hur idén till familjeboksfikat uppkom:

- Vi hade många föräldrar som var väldigt aktiva och de frågade speciellt efter böcker för högläsning så då kom vi på idén med familjeboksfika. Just nu har vi inga fler tillfällen inplanerade men det händer så mycket annat kul på biblioteket.

Maria och Ingrid berättade om de aktiviteter för barn som är inplanerade på biblioteket framöver:

- Det händer massor! Vi har vårt populära fredagsmys för barn i åldrarna 2-6 år och deras föräldrar där vi läser en saga, pysslar och fikar tillsammans fortsätter. Nästa gång, den 6 mars, blir det glitter och glamour-tema och man får gärna komma utklädd!

Utställning om LasseMaja

Maria berättar vidare om den interaktiva LasseMaja utställning som kommer invigas den 27 juni där det bland annat kommer att resas ett stort cirkustält och dit barn i alla åldrar är välkomna för att läsa, leka och lösa mysterier. Alla tisdagar i maj kommer att bjuda på högläsning ur LasseMaja-böckerna, medan fredagarna går i detektivernas spår och då blir det mysterielösning, en spännande månad att se fram emot.

Finns det någon speciell familjebok som Maria eller Ingrid håller extra varmt om hjärtat? Svaret kommer unisont:

- Åh, den var svår, det finns så många bra böcker!

Besöket på biblioteket var mycket inspirerande och rekommenderas för alla som har barn i passande åldrar.

Skribent: Maria Persson

Sidansvarig: Leif Rahnasto
Sidan uppdaterad 2020-03-10