Rektor informerar

Förskolan är stängd den 18 november 2022, den 27 januari 2023 samt den 2 juni 2023 eftersom personalen då har utvecklingsdag. 

Vid behov av omsorg vid dessa tillfällen var vänlig och ta kontakt med rektor Rosita Alexandersson senast 14 dagar innan utvecklingsdagen. 

 

Rosita Alexandersson, Maria Larsson och Jenny Bendrot står med stipendiechecken på 48.300 som de håller gemensamt. Blombuketter och diplom i händerna.

Årets Pelle Svanslös Våga vara snäll-stipendiat är avdelningen Stora Stormvinden (3-5 år) på Elisefreds förskola i Skurup!

Ett stort varmt grattis till er, alla barn och personal på Stora Stormvinden!

Förskollärarna Jenny Bendroth och Marina Larsson och barnskötaren Emma Körning tog i sällskap med rektor Rosita Alexandersson emot stipendiet under högtidliga former på stadsbiblioteket i Uppsala under lördagen 8/10.

Juryns motivering lyder:
”Årets stipendiat har tagit oss med storm genom sitt föredömligt uppfinningsrika och konsekventa värdegrunds- och språkutvecklande arbete under läsåret 2021/2022!

Angelägna frågeställningar om empati och allas lika värde har utforskats på ett både lustfyllt och konkret sätt – genom medvetet valda lekar, dramatiseringar och språkövningar. Boken om Pelle och mottot Våga vara snäll har varit en utgångspunkt för det ambitiösa pedagogiska arbetet. Vår förhoppning är att stipendiet kommer att ge ytterligare förutsättningar och inspiration att fortsätta och utveckla arbetet in i framtiden. Varmt grattis alla barn och pedagoger på Stora stormvinden, Elisefreds förskola!”

Marina Larsson berättar:
Under läsåret 2021/22 har vi haft som temaarbete att utforska olika situationer och frågor som har dykt upp i läsningen av olika kapitel av Pelle Svanslös. På detta sätt har vi arbetat med språkutveckling och värdegrund.

Som ett konkret exempel berättar Marina att man har tagit fasta på olika situationer i Pelle Svanslös-boken, läst dem, dramatiserat dem och diskuterat kring dem med barnen.

- Precis i början av boken kommer Pelle till sin nya familj där han ska bo. Då träffar han Måns för första gången. Måns ordnar en välkomstfest för Pelle men vill egentligen bara skämma ut Pelle. Vid den tidpunkten då vi läste kapitlet var det många nya barn i gruppen. Vi dramatiserade välkomstfesten och arbetade med känslorna i situationen, hur det känns att vara ny, hur vi tar emot varandra och att alla är olika.

Sedan tog vi fram en resväska som vi hade förberett med kläder och rekvisita så att barnen kunde ta vid och leka situationen och utveckla den. Barnen bearbetade det vi hade läst och spelade karaktärerna. Det skedde vid flera tillfällen att ingen ville vara Måns eftersom han ju inte var snäll, men det ändrade sig när ett barn sa: ”Jag kan vara Måns, för han kan ju BLI snäll!”

Under året har Pelle Svanslös varit med i det dagliga livet på avdelningen – han har funnits på bilder och som gosedjur. Och väskan med rekvisita är mycket populär.

- Den åker fram och används om och om igen! Säger Marina.

Länk till vidare läsning om Pelle Svanslös Våga vara snäll-stipendiet: https://www.pellesvanslos.se/stipendiet/ Öppnas i nytt fönster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidansvarig: Rosita Alexandersson
Sidan uppdaterad 2022-10-17