Boenden

När behovet av tillsyn eller kravet på trygghet och säkerhet inte längre kan ses till i det egna hemmet finns möjlighet att flytta till särskilt boende. Hos oss får du då god vård, omsorg och service efter ditt behov. Du kontaktar biståndshandläggaren för ditt område om du vill ansöka om särskilt boende.

 

Biståndsbedömning

Det finns inget kösystem för lägenhet i särskilt boende utan den som har störst behov får efter biståndsbedömning den lediga lägenheten. Du har egen lägenhet med hyreskontrakt som du möblerar med dina egna möbler och dina egna personliga tillhörigheter. Du kan ta emot besök när du vill, titta på tv, äta dina måltider och leva ditt liv som du vill. Det finns speciella enheter för personer med demenssjukdom på kommunens särskilda boenden.

Ditt eget boende

Du möts alltid med respekt och värdighet. Det är viktigt för oss att du bestämmer själv, behåller din personliga integritet och känner trygghet. Du kan fortsätta att leva det liv du vill leva med stöd av oss. Vi finns inom räckhåll för dig alla dagar dygnet runt. Vi medverkar till att du ges möjlighet till en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra.

Första spadtaget för trygghetsboende och LSS-boende. Två män i gula västar och bygghjälm visar en stor ritning
Första spadtaget för trygghetsboende och LSS-boende. Klara färdiga gå! Fem personer med gula västar och bygghjälm sätter spaden i marken.

19/5 2021 togs första spadtaget för det framtida LSS- och trygghetsboendet på Tegelgatan, bredvid trygghetsboendet Tryggve


Ett bostadshus med totalt fyra våningar kommer att uppföras - där det förutom 28 lägenheter i trygghetsboende, fördelat på två- och trerums trygghetslägenheter - kommer finnas ett LSS-boende på nedre plan med tio lägenheter med enskilda uteplatser och gemensamhetslokaler.

- Det centrala läget för byggnationen är mycket fördelaktig för boendenas båda målgrupper säger Anna Palmgren, chef för individ- och omsorgsförvaltningen.

 

Trygghetsboende efterfrågad boendeform

Ett nytt trygghetsboende för äldre är efterlängtat då det är en mycket uppskattad och efterfrågad boendeform. Skillnaden från en vanlig lägenhet är att det finns en större gemensamhetslokal, ett utrymme för trevlig samvaro, om man så önskar. På dagtid finns också en värd/värdinna på plats.

- Att det nya trygghetsboendet ligger i anslutning till det sedan tidigare trygghetsboendet Tryggve är positivt då detta möjliggör flera synergieffekter, både socialt och ur organisationssynvinkel, säger Anna Palmgren, Förvaltningschef för Individ- och omsorgsförvaltningen.
 

LSS-boende i markplan

LSS-boendets lägenheter ligger i markplan vilket gör att alla kommer att ha en egen liten uteplats. Det är viktigt att lägenheterna är utrustade med toalett och kök och har en smart planlösning. Det finns även möjlighet att umgås med varandra på gemensamma ytor.
 

28 lägenheter i trygghetsboendet

De tre övre planen kommer innefatta 28 lägenheter fördelat på två- och trerums trygghetslägenheter samt en större gemensamhetslokal för trygghetsboendet på fjärde våningen, där det också finns en stor balkong.

- Om allt går som planerat kommer huset vara klart under hösten 2022, säger Skurupshems tillförordnade vd Magnus Johnsson.

Fastigheten kommer att vara placerad mellan höghuset Tryggve och det befintliga LSS-boendet på Tegelgatan.
 

Personerna på grävbilden från vänster:

Magnus Johnsson, t. f. vd Skurupshem
Anna Palmgren, chef för individ- och omsorgsförvaltningen i Skurups kommun
Jimmy Nilsson (SD) Styrelseordförande Skurupshem
Åsa Ekblad (M) Ordförande i socialnämndsutskottet
Emil Lindskog, HL-bygg

 

 

 

Sidansvarig: Ola Bentzen
Sidan uppdaterad 2022-05-17