Samarbete i en förändrad vardag

B.R.O. (Bemötande, Rehabilitering, Omvårdnad) är verksamheten där kommunens sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, demensteam och undersköterska med specialuppdrag arbetar.

Personalen berättar om den förändrade vardag som det innebär att arbeta i en verksamhet där det mänskliga mötet är centralt.

 

Pandemin har förändrat vår vardag

Vardagen är mycket förändrad för en del av oss medan den för andra flyter på som den brukar göra. Anledningen till förändringen är ju pandemin som drabbat vårt samhälle och i högsta grad vår verksamhet. En del av oss har fått ändrade arbetsuppgifter och en del uppgifter har helt strukits för tillfället.

En sådan uppgift är exempelvis uppsökande förebyggande hembesök för de som fyller 80 år under 2020. Istället får de av oss som har mindre att göra hjälpa till med andra uppgifter för att avlasta de av oss som har fått mer att göra.

Anpassningar sker fortlöpande

Sjuksköterskornas verksamhet är en verksamhet som måste fortsätta som vanligt medan delar av rehab-personalens arbete kan skjutas upp, ställas in eller göras på ett annat sätt. Vi tar hela tiden beslut om vilka besök som måste genomföras och då på vilket sätt och med vilken skyddsutrustning.

B.R.O.-verksamheten har dagliga möten för att uppdatera alla om det finns misstänkt smitta någonstans och vilka åtgärder som är vidtagna. Nya rutiner och riktlinjer kommer hela tiden som alla måste vara uppdaterade med.

Vikarier och extra personal

Vi utbildar sommarvikarier och de inom andra verksamheter i kommunen som har någon tidigare erfarenhet av sjukvård och kan ställa upp om det blir skarpt läge.

Så många möten som möjligt sker via Skype, även de inom kommunen.

Hjälpmedelsförsörjning och skyddsutrustning

Hjälpmedelsförsörjningen och reparationer av hjälpmedel som vi servas med från vår hjälpmedelscentral i Kristianstad (HÖS) är viktig att hålla igång. Dock gör HÖS inga förebyggande underhåll just nu. Vi har möten via Skype varje vecka för att ta ställning till vad som ska göras och när.

Kommunens förråd av skyddsutrustning både för den basala hygienen som handsprit, desinfektion för olika ytor, handskar och förkläden utan ärmar och den mer avancerade med munskydd, visir och långärmade förkläden sköts av B.R.O som levererar till kommunens verksamheter två gånger i veckan.

Vi gör vårt allra bästa för att vi ska kunna skydda våra äldre lika bra som vi gjort hittills.

Sidansvarig: Charlotte Åkerman
Sidan uppdaterad 2022-07-20