Stäng

Dansa för livet

Projektet "Dansa för livet” var en del av suicidpreventiva dagen den 10 september 2024, vars syfte är att unga ska må bra och känna framtidstro, och minska psykisk ohälsa och självmord bland unga.

I samband med, och som en del av världshälsodagen för psykisk hälsa den 10 oktober - så lanserar vi nu filmen "Dansa för livet" - en film av högstadieeleverna i Skurups kommun.

Varje vecka tar tre unga personer sitt liv, det vill vi vara med och stoppa med projektet “Dansa för livet”, för att förebygga fler "brutna pilar i mörker"...

Ung person hoppar i en dansrörelse, betongvägg i bakgrunden.

Den 10 september var en dag för liv och rörelse, när drygt 368 skolor och drygt 85500 elever från Luleå till Trelleborg som dansade för livet.

Om projektet

Tillsammans dansade 85 500 elever från 368 skolor över hela Sverige för projektet ”Dansa för livet” under suicidpreventiva dagen, 10 september 2024. I år dansade vi till Aviciis ”Broken Arrows” (Tim Bergling). ”Dansa för livet” är ett nationellt projekt för att uppmärksamma och förebygga psykisk ohälsa och minska antalet självmord bland ungdomar.

Skurups kommuns högstadieelever genomförde projektet på Prästamosseskolan (Skurup), och i samarbete med Polhemsskolan i Lund och stöd från Tim Bergling Foundation. Tim Bergling Foundation startades efter artisten Aviciis död och arbetar idag för att unga ska må bra och känna framtidstro.

Bakgrund för projektet i Skurup

Initiativtagarna till projektet är Åsa Ekblad (M), ordförande i socialnämndsutskottet och Ann-Sofie Andersson (M), ordförande i medborgarberedningen.

– Detta projekt är oerhört viktigt eftersom det belyser frågor som vi behöver ta tag i tillsammans. Det är både speciellt och glädjande att våra ungdomar tillsammans ska dansa för att visa att ingen står ensam, säger Åsa Ekblad.

Många av Sveriges skolor deltar under årets event. I Skurup samlas elever från kommunens grundskolor på Prästamosseskolan, där de tillsammans dansar till låten Broken Arrows av Avicii, en låt som ges ut till projektet av Tim Bergling Foundation Länk till annan webbplats.. Ungdomarna är redan igång och övar – och skolornas idrottslärare hjälper till med koreografin, som är gemensam för alla deltagande skolor i projektet. Koreografin har dansstudion Attitude 69 tagit fram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

En filmbyrå är på plats och förevigar ögonblicket, ett ögonblick för att visa att ingen ska behöva vara ensam. Dessutom ingår en viktig föreläsning under denna dag på Sparbanken arena.

  • Tillsammans kan vi minska psykisk ohälsa och självmord bland unga.

Projektet genomförs i samarbete med Polhemsskolan i Lund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., med stöd från Tim Bergling Foundation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I år är Skurup med för första gången

Årets evenemang i september, som Skurup deltar i för första gången, har som mål är att minska psykisk ohälsa och självmord bland unga, och öka gemenskapen så att ingen ska behöva känna sig ensam eller utanför. Förutom elevernas dans, så genomförs en föreläsning i Skurups Sparbank Arena under eftermiddagen – vilket är en viktig del i det preventiva arbetet i projektet.

Ett rikstäckande projekt

“Dansa för livet” är ett nationellt projekt som för andra året i rad samlar skolor över hela Sverige. Under 2023 deltog 121 skolor, 1 215 klasser och över 30 000 elever från Trelleborg till Luleå.

I år (2024) är vi 386 skolor och över 85 500 elever som dansar från Luleå till Trelleborg från grundskola, gymnasie, universitet och vuxenutbildningar.

Är du ung och mår dåligt - behöver du stöd och någon som lyssnar?

Vänd dig till en vuxen person i skolan som du har förtroende för, till exempel förälder, skolsköterskan eller skolans kurator - eller annan vuxen i din närhet. Det viktigaste är att du berättar för någon, du är inte ensam. Du kan även besöka några stödföreningar som vi länkat till från denna sidan.

Välkommen att kontakta elevhälsan vid frågor >>

Fakta om Dansa för livet-projektet

  • Dansa för livet startades 2021 på Polhemskolan i Lund >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  • Projektet syftar till att minska antalet självmord, bryta stigmat kring att prata om psykisk ohälsa samt för att uppmärksamma behovet av mer samtal och arbete kring psykisk hälsa i skolan.
  • I år (2024) är det 386 skolor och över 85 500 elever som dansar från Luleå till Trelleborg från grundskola, gymnasie, universitet och vuxenutbildningar.
  • Koreografin är gjord av Annette Losell och Anna Nordbeck från Attitude69 i Eslöv.
  • Tim Bergling Foundation, Suicide Zero, Attitude69, FanZingo, Dans för hälsa och Psykisk hälsa på schemat är viktiga samarbetspartners i projektet. Tillstånd finns från upphovsmakarna.

Fler projekt och rapporter kring psykisk ohälsa

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:
Senast uppdaterad: