Aktuell Hållbarhet

Varje år listar tidningen Aktuell Hållbarhet landets bästa miljökommuner och nedan kan du se kommunens senaste placering.

Skurups kommun placeringen 89 av 290 kommuner i Aktuell hållbarhets kommunrankning!

 

För tolfte året i rad presenterar Aktuell Hållbarhet miljörankningen av Sveriges kommuner. Över åren har Skurups kommun stigit i rankningen och förra året rankades vi högt, på 49:e plats. År 2020 har Skurups kommun sjunkit något och placerar sig på 89:e plats. 

 

Skurups kommun klättrat 160 placeringar på två år i nationella statistiken. Men med årets placering har vi sjunkit en aning. I Skåne län innebär det en mittenplacering, plats 14 av 33. 

 

Miljöarbetet i Skurups kommun har intensifierats med Miljömålsprogrammet som har pågått åren 2017-2020 inom hållbarhet, miljö, avfall, klimat och cirkulär ekonomi på bred front i hela den kommunala organisationen. Detta arbete är under uppföljning och en språngbräda för planering för kommande miljöarbete.

 

Kommunen har i sin vision beskrivit att ”transporter till och inom kommunen ska ske så miljövänligt som möjligt”. 12 av kommunens bilar är rena elbilar. Ytterligare tre fordon är hybrid. Stor del av fordonsflottan drivs på biodiesel. Även flertalet av arbetsmaskinerna bytts ut mot eldrift.

 

Intresset för solenergi ökar stadig och fördubblas för varje år. Privatpersoner och företag har installerat 122 nätanslutna solcellsanläggningar i Skurups kommun med en total effekt på 2,4 MW.

 

Återbruk, återanvändning och cirkulär ekonomi har varit viktiga åtgärder under många år. På Skurup Recycle får kommunens möbler nytt liv då de tvättas, kläs om, repareras och för att komma ut i verksamheter på nytt. Under år 2020 har 76 inleveranser och 93 utleveranser ägt rum av bland annat stolar, bokhyllor, skrivbord och textilier. Även storköksutrustning från stängd skola återanvänds i andra storkök.

 

Minskad matsvinn samt att öka andel av klimatsmarta, ekologiska och närproducerade livsmedel är en konstant och systematisk process i kommunens förvaltningar. 

 

Miljöarbetet fortsätter att utvecklas i Skurups kommun. Skälet till tappet mellan åren 2019 och 2020 är att vi står i en planeringsfas och därmed mellan programperioder som berör flera av miljö- och klimatområdena. 

 

 

Sidansvarig: Lena Johansson
Sidan uppdaterad 2021-03-24