Skånestafetten

Skurups kommun deltar i Landshövdingestafett för att uppmärksamma Friluftslivets år!

I år är det för första gången Friluftslivets år i Sverige och runt om i landet görs olika insatser för att främja friluftslivsaktiviteter. För att uppmärksamma friluftsåret 2021 har Skåne läns landshövding Anneli Hulthén initierat den så kallade Skånestafetten – en cykeltur genom 33 naturreservat i Skånes alla 33 kommuner. 

Den 26 mars inledde landshövdingen med att cykla och överlämna stafettpinnen vid första naturreservatet i Malmö stad som sedan överlämnade till Vellinge och Vellinge lämnade över till grannkommunen Trelleborg. På det sättet går stafetten hela Skåne runt, från mars till september. 


Se filmen från Skånestafetten 27/4 2021 i Skurups kommun:

Syftet med stafetten är att lyfta friluftslivet, få fler att vistas utomhus samt att visa upp alla de värden som friluftslivet har. Svedala kommun lämnade över stafettpinnen till Skurups kommun och kommunstyrelsens 1 vice ordförande Nicklas Olssonden 23 april. Den 27/4 kl 18.00 kommer cykelföreningen CK Pedali att cykla etappen genom Skurups kommun och efter avslutad etapp överlämnas stafettpinnen den 29/4 till grannkommunen Ystad. 

Etappen genom Skurups kommun startar vid Svaneholms slott och naturreservaten Vassen, Hästhagen och Norrskog. Sträckan fortsätter söderut på den nya gång- och cykelbanan ner till Skurups centrum och passerar naturreservatet Zimmermans backe och fortsätter sedan på slingrande vägar genom kommunen.

- Vi har en fantastisk natur med öppna landskap, en fin kuststräcka med cykelled som har nationell status - Sydkustleden och en ås med milsvid utsikt, vi är lyckligt lottade, säger Nicklas Olsson, kommunstyrelsens 1vice ordförande. Det är viktigt att det finns bra möjligheter att ta sig ut i naturen och vi hoppas att vi snart kan få fler gång- och cykelvägar i vår kommun.

Genom initiativet synliggörs länets stora variation av vackra och tillgängliga natur- och kulturområden med möjlighet att utöva friluftsliv året om. Kommunen strävar efter att fler ska upptäcka vår nära natur och vårt omväxlande landskap. Läs gärna mer under https://www.skurup.se/uppleva-och-gora

Du hittar mer information om Skånestafetten på Länsstyrelsens hemsida. Håll även utkik på Skurups officiella Facebook-sida.

Fyra personer framför ett slott i solsken. Två cyklar. Sjö, gräsmatta, blå himmel och träd i bakgrunden
Svedala kommun överlämnar Stafettpinnen till Skurups kommun 23/9.
Fem personer och tre cyklar, gräsmatta och i bakgrunden grönska, staket, fält, träd och mulen himmel.
Skurups kommun överlämnar stafettpinnen till Ystads kommun 29/4.
Sidansvarig: Martin Kalén
Sidan uppdaterad 2021-09-30