Tre elever framför en traktor

Naturbruksprogrammet

Är du intresserad av att arbeta inom lantbruk eller med djur? Då har du hittat rätt. Vi erbjuder ett Naturbruksprogram med två inriktningar lantbruk och djur. 

 

Välj mellan två inriktningar

Naturbruksprogrammet är för dig som är intresserad av djur, natur och jordbruk. Utbildningen passar både dig som vill jobba direkt efter utbildningen och för dig som vill fortsatta din utbildning på högskolan. 

På naturbruksprogrammet lär du dig utföra olika uppgifter som krävs i yrkeslivet. I utbildningen ingår även arbetsplatsförlagd lärande. Du väljer inriktning, djur eller naturbruk,  redan vid valet till utbildningen men första året läser alla i naturbruksprogrammet tillsammans och det finns möjlighet att byta om man är tveksam på sitt val. 

Gemensamma kurser inom Programmet

Gymnasie-   Program-
gemensamma ämnen   gemensamma ämnen
Engelska 5   Biologi 1
Historia 1a1   Entreprenörskap 1
Idrott och hälsa   Naturbruk
Matematik 1a    
Naturkunskap 1a1   Gymnasiearbete
Religionkunskap 1a   Individuellt val
Samhällskunskap 1a    
Svenska 1    

 

 

Inriktning mot djurvårdare

För dig som vill arbeta med stora eller små djur, som djurskötare eller djurvårdare. Du kan ta utbildningsintyg bland annat i lastmaskin och villkorad läkemedelsanvändning. I utbildningen ingår även traktorkörkort.

Under din utbildning kommer vi göra en del studiebesök. Du får även testa på att arbeta med djur under det arbetsplatsförlagt lärande, APL.

Som elev får du vara med och ta ansvar för skötsel av skolans djur under skoldagar. På skolan finns kor, grisar, får, getter och sällskapsdjur. 

     
Inriktningskurser   Programfördjupning
Djurens biologi   Sällskapsdjur 2 
Djuren i naturbruket   Hundkunskap 1
Djurhållning   Guidning i naturbruksmaskiner
Sällskapsdjur 1   Djur i zoohandel
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård   Djur specialisering
    Lantbruksdjur 1
     
     

 

Inriktning Lantbruk

Med inriktning mot lantbruk jobbar du med lantbruksmaskiner och växtodling och kör traktorer och andra maskiner. Du kan även välja grävmaskin och hjullastare. Efter avslutad utbildning kan du arbeta som maskinförare, på en maskinstation eller växtodlare.

Stora delar av utbildningen är belagd på skoljordbruket eller på arbetsplatser i regionen. Vi har ett nära samarbete med näringslivet och som elev får du från första början vara med och ta ansvar för skötsel av skolans jordbruk under skoldagar. Vårt skoljordbruk är på 300 hektar och vi har mjölkproduktion. På skoljordbruket odlar vi vete, korn, slåttervall, raps och majs.

Här får du lära dig grunderna i odling, teknik och djurskötsel. Du får förarutbildning på hjullastare och kan välja till grävmaskiner och länsstyrelsens grundkurs i växtskyddsmedelshantering.

 

   
Inriktningskurser   Programfördjupning
Djuren i Naturbruket   Lantbruksmaskiner 1, och 2
Fordon och redskap   Växtodling 1 och 2
Marken och växternas biologi   Servisteknik och naturbruk 1 och 2
    Hjullastare
    Odling specialisering
     
     
     

 

Sidansvarig: Therese Nilsson
Sidan uppdaterad 2021-05-25