Anpassad gymnasieskola

Anpassad gymnasieskola är  för ungdomar mellan 16 och 20 år som har en intellektuell funktionsvariation samt uppfyller behörighet för denna skolform.

 

Om ansökan och betyg

Ansökan görs vanligtvis mellan mitten av januari och mitten av februari, alltså ungefär ett halvår innan du ska börja på anpassad gymnasieskola.

Efter det har bestämts att du blivit antagen till en anpassad gymnasieskola kommer mottagande kommun besluta om antagning till någon av dina sökta utbildningar. 

På anpassad gymnasieskola får du betyg från A till E. Betyget F som finns i gymnasiet används inte i denna skolform. Om du läser en kurs enligt gymnasieskolans ämnesplan får du betyg utifrån samma bestämmelser som på gymnasiet.

Du får betyg på varje kurs och gör ditt gymnasiearbete på anpassad nivå. När du har avslutat dina studier får du ett gymnasiebevis. Där ska det stå vilka kurser du har läst och vad du kan.

Nils Holgerssons anpassade gymnasieskola

Vill du satsa på framtid inom Fordonsvård och godshantering eller Skog, mark och djur?

Då skall du söka till oss på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup.

Nils Holgerssongymnasiet erbjuder en yrkesförberedande utbildning på samma sätt som gymnasieskolan i de nationella programmen. Minst 22 veckor av utbildningen är man ute på en arbetsplats. Utbildningarna på Nils Holgerssongymnasiet är fyraåriga program.

 

Skog, mark och djur, här arbetar du med mjölkkor, kalvar och olika smådjur såsom kaniner och marsvin, getter och får, ankor och burfåglar. Du får prova på att köra olika basmaskiner så som traktor, gräsklippare och så vidare. Vi har en egen skolträdgård där vi arbetar, odlar och skördar, allt efter säsong. Du får utbildning både inom lantbruk och trädgård.

 

Fordonsvård och godshantering, här har vi en egen bilverkstad med utrustning för fordonsvård och rekonditionering av bilar, mopeder gräsklippare och cyklar. Du får lära dig att utveckla dina förmågor att välja material, metoder, verkstadsutrustning i samband med service, underhåll, däckbyte och rekonditionering av fordon.

 

Sidansvarig: Therese Nilsson
Sidan uppdaterad 2023-01-24