Anpassad gymnasieskola

Anpassad gymnasieskola är för ungdomar mellan 16 och 20 år som har en intellektuell funktionsnedsättning och som bedöms inte kunna nå gymnasieskolans betygskriterier. Även elever som har fått en betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning på grund av en hjärnskada och som bedöms inte kunna nå gymnasieskolans betygskriterier kan gå i den anpassade gymnaiseskolan.

 

 

Om ansökan och betyg

Ansökan till anpassade gymnasieskola görs under vårterminen i årskurs 9 alltså ungefär ett halvår innan du ska börja på anpassad gymnasieskola.

Du får betyg på varje kurs som du läser. I en anpassad gymnasieskola får du betyg från A till E, betyget F används inte i denna skolform. Om du läser en kurs enligt gymnasieskolans får du betyg utifrån samma bestämmelser som på gymnasiet.

När du efter 4 år avslutar dina studier får du ett gymnasiebevis avseende anpassad gymnasieskola. Det ska beskriva vilka kunskaper och erfarenheter du har med dig och innehålla information om:

  • programmet
  • kurser som har ingått
  • betyg
  • arbetsplatsförlagda lärande eller praktik
  • gymnasiearbetet i anpassad gymnasieskola

 

Nils Holgerssons anpassade gymnasieskola

Vill du satsa på framtid inom Fordonsvård och godshantering eller Skog, mark och djur? Då skall du söka till oss på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup.

Nils Holgerssongymnasiet erbjuder en yrkesförberedande utbildning. Minst 22 veckor av utbildningen sker ute på en arbetsplats.

Fordonsvård och godshantering, har en egen bilverkstad med utrustning för fordonsvård och rekonditionering av bilar, mopeder gräsklippare och cyklar. Du får lära dig att utveckla dina förmågor att välja material, metoder, verkstadsutrustning i samband med service, underhåll, däckbyte och rekonditionering av fordon.

Skog, mark och djur, här arbetar du med mjölkkor, kalvar och olika smådjur såsom kaniner och marsvin, getter och får, ankor och burfåglar. Du får prova på att köra olika basmaskiner så som traktor eller gräsklippare. Vi har en egen skolträdgård där vi arbetar, odlar och skördar, allt efter säsong. Du får utbildning både inom lantbruk och trädgård.

 

 

Sidansvarig: Therese Nilsson
Sidan uppdaterad 2023-03-03