Kock väljer grönsaker hos Hotell Mossbylund. Foto: Werner Nystrand

Äta

Välkommen till bords! Skånsk matglädje smakar mer.

Långbord och äggakaga

Säg gästgiveri och du får en bild av ett fyrspann som stannar framför en upplyst korsvirkeslänga en dimmig höstkväll. Lika lätt är det att föreställa sig långa bord med nymanglade linnedukar, kandelabrar och den ljuva, kryddiga doften av sill, gås och äggakaga...

Gåsmiddag Skivarps Gästgivaregård_Jeanette_Bohman
Gåsmiddag på Skivarps Gästgiveri.

Gästgiverier i Skåne

Ända sedan medeltiden har de skånska gästgiverierna varit en andningshål för trötta resenärer och hästar. År 1755 kostade en trerätters måltid med öl 12 öre på ett skånskt gästgiveri. Idag får man fortfarande god mat gjord på skånska råvaror. Sill, snaps och gås finns på menyn, oftast ackompanjerad av en historia om gästgiveriets förflutna.  

 Hörte Brygga har öppet from mars månad. Bilden visar "korgen" (150kr) som finns att beställa mellan den 1 mars-16 juni. Sedan är det rökbaren som gäller!

Gemytliga sydkusten

Men vare sig det är ett gästgiveri, en hamnkrog, slottsrestaurang eller bykrog kan vi garantera att de trakterar dig med det bästa som skånsk matkultur kan erbjuda! På Sydkusten hittar du snart just din favoritrestaurang. Se länkar.

Fler tips finner du också i vår turistkarta Smultronställen på Söderslätt och Skånes sydkust, som du hittar i kommunhuset. Smaklig måltid!

Sidan uppdaterad 2021-08-25