Närbild på råvaror, pepperkorn, palsternacka, svamp, halv apelsin, knippe morötter och kvist tomater

Mat

Välkommen att läsa om maten inom vård och omsorg, här erbjuder vi mat för alla. Vår målsättning är att varje matgäst ska uppleva måltidsglädje!

Lunch på serveringsställen

På Restaurang Rutger kan man som pensionär eller kommunanställd köpa dagens lunch och dessert mellan klockan 12.00-13.00. Det går även bra att ta maten med sig hem. För meny, se längre ner på sidan.

Mat via hemtjänsten

Bor du i eget boende kan du få mat distribuerad via hemtjänsten. Här har du stora möjligheter att själv anpassa måltiden. Till exempel finns det varje vardag två olika lunch alternativ, du kan välja till dessert, råkost sallad eller om du behöver en annan konsistens på maten.

Under rubriken; Läs mer om maten, finns det mer information om matdistribution via hemtjänsten.

Kvaliteten vi ger dig

För att maten ska bli så god och aptitlig som möjligt är våra kök kvalitetssäkrade, vilket bland annat innebär att vi granskar och kontrollerar matsedlar, livsmedelsproduktion och varmhållningstider med mera. Allt för att maten ska bli så god och aptitlig som möjligt. Vår verksamhet ska genomsyras av hög kvalitet och servicetänkande.

Genom regelbundet anordna kostrådsmöten, där representanter från kommunens särskilda boenden, hemtjänsten, ansvariga i köken och verksamhetschefer deltar,  utvecklar vi vårt arbete för att ge vårdtagarens inflytande och delaktighet i måltiderna. Genom kostrådsmötena kan vi även stärka kunskapen om kostens betydelse för vår hälsa och välbefinnande.

Mat

Meny

Vecka 38 2023   

Måndag: Pytt i panna med ägg och grönsaker.
Alternativt: Bratwurst med stekt potatis och senapskräm, grönsak.
Dessert: Kräm.

Tisdag: Panerad fisk med dillsås, potatis och gröna ärtor.
Alternativt: Redd grönsakssoppa med strimlad skinka, bröd.
Dessert: Ananas med kaffegrädde.

Onsdag: Kycklingklubba med kokt potatis, gräddsås, stekta äppleklyftor med rödlök.
Alternativt: Köttfärssås med spaghetti, grönsak.
Dessert: Mangosoppa med skorpa.

Torsdag: Fläskkorv med persiljesås, kokta morötter och potatis.
Alternativt: Högsbosoppa med strimlad skinka, bröd ( morotssoppa)
Dessert: Fyriskaka ( äpplesockerkaka).

Fredag: Köttfärslimpa med potatis, sås och grönsaker.
Alternativt: Kycklingnuggets med klyftpotatis och vitlökssås, grönsak.
Dessert: Husets kräm.

Lördag: Kassler med champinjonsås och potatis, bukettgrönsaker.
Dessert: Ris i frutti med äppelkompott.

Söndag: Herrgårdsskyckling med potatis och haricots verts.
Dessert: Glassbåt.

 

Vecka 39 2023

Måndag: Äpple- och senapsfylld falukorv med potatismos och kokt grönsak.
Alternativt: Senapssill med kokt ägg, potatis, gräddfil, tomat och gurka.
Dessert: Kräm.

Tisdag: Fisk Bordelaise med sås, potatis och kokt grönsak.
Alternativt: Ugnspannkaka med bacon, kokt grönsak.
Dessert: Fruktsoppa med skorpa.

Onsdag: Köttbullar med potatis, brunsås och morotsmix.
Alternativt: Kycklingsoppa med nybakat bröd.
Dessert: Jordgubbskräm med kaffegrädde.

Torsdag: Ärtsoppa med fläsk, kavring.
Alternativt: Chili con carne med havreris, créme fraiche och nachochips.
Dessert: Plättar med sylt.

Fredag: Ugnskokt lax med hollandaiesås, kokt potatis, grönsak.
Alternativt: Crepe med skinka och spenat,  grönsallad och dressing.
Dessert: Persika med visptopp.

Lördag: Kycklinglårfilé med dragonsås, potatis och haricotsverts.
Dessert: Äppelcheesecake.

Söndag: Timjansdoftande skinkstek, gräddsås, kokt potatis och smörstekta morötter.
Dessert: Tropisk fruktsallad med vaniljkräm.

 

Vecka 40 2023  

Måndag: Pytt i panna med stekt ägg, kokt grönsak.
Alternativt: Pastrami med kall ananassås, potatis och tomatsallad.
Dessert: Kräm.

Tisdag: Fiskgratäng med potatismos och gröna ärtor.
Alternativt: Lunchkorv med potatismos och senapskräm, kokt grönsak.
Dessert: Dessertsoppa med skorpa.

Onsdag: Pannbiff med stekt lök, potatis, brunsås och kokt grönsak.
Alternativt: Champinjonsoppa med baconcrisp och bröd.
Dessert: Kanelbullens dag! Kanelbulle-kladdkaka med visptopp.

Torsdag: Bruna bönor med stekt fläsk och korv, kokta grönsaker.
Alternativt: Potatis-och purjolökssoppa med strimlad skinka, bröd.
Dessert: Inlagd aprikos med kaffegrädde.

Fredag: Kycklingklubba med klyftpotatis och äppelcidersås, stekt brysselkål.
Alternativt: Brantevikssill med ägg, potatis, gräddfil, rödlök och tomat.
Dessert: Husets kräm med kaffegrädde.

Lördag: Biff Stroganoff med potatis och broccoli.
Dessert: Mango- och passionsmousse.

Söndag: Gratinerad kotlett i sås med potatis och klostergrönsaker.
Dessert: Päronpaj med vaniljvisp.

 

Vecka 41 2023

Måndag: Vildsvinsgryta med potatis, grönsaker.
Alternativt: Ost-och broccolipaj med grönsallad och dressing.
Dessert: Kräm.

Tisdag: Panerad sej med remouladsås och kokt potatis, gröna ärtor.
Alternativt: Bratwurst med dillstuvad potatis och grönsaker.
Dessert: Kaka.

Onsdag: Rimmad oxbringa med pepparrotssås, potatis, kokta morötter.
Alternativt: Pastagratäng med grönsallad.
Dessert: Drottningsoppa med kardemummaskorpa.

Torsdag: Ärtsoppa med fläsk, kavring.
Alternativt: Kallskuret med kokt potatis och mimosasallad, gurka och tomat.
Dessert: Pannkakor med sylt.

Fredag: Plommonspäckad köttfärslimpa med kokt potatis och brunsås, kokt grönsak.
Alternativt: Pumpasoppa med strimlad skinka och hembakat bröd.
Dessert: Kräm med kaffegrädde.

Lördag: Mandelfisk med vitvinssås och kokt potatis, broccoli.
Dessert: Äppelsmulpaj med vaniljsås.

Söndag: Wallenbergare med potatismos och gräddsås, gröna ärtor.
Dessert: Änglamat.

 

Vecka 42 2023

Måndag: Stuvade makaroner med köttbullar, kokta morötter.
Alternativ: Korv stroganoff med ris/potatis, grönsaker.
Dessert: Kräm.

Tisdag: Fiskgratäng med lax och torsk, kokt potatis, broccoli.
Alternativt: Rökt kalkon med waldorfsallad och kokt potatis, tomat, gurka.
Dessert: Nyponsoppa med skorpa.

Onsdag: Ugnspannkaka med stekt fläsk, grönsaker.
Alternativt: Krämig svampsoppa med strimlad skinka, focacciabröd.
Dessert: Inlagda äpple med kaffegrädde.

Torsdag: Vi firar den Offentliga måltidens dag! Helstekt fläskfilé med portvinssås, potatis, broccoli med baconströssel.
Alternativt: Köttfärscrepes med varm grönsaksblandning.
Dessert: Marängparfait med kola och choklad.

Fredag: Korv med stekt potatis och senapskräm, grönsaker.
Alternativt: Janssons frestelse med kokt ägg och kavring.
Dessert: Hallonkräm med kaffegrädde.

Lördag: Kåldolmar med potatis och gräddsås, brytbönor.
Dessert: Päron med chokladsås och visptopp.

Söndag: Höstlig skinkgryta med äpple och katrinplommon serveras med potatis.
Dessert: Brylépudding

 

Vecka 43 2023  

Måndag: Chili-och ananaskassler med potatis och sås, grönsaker.
Alternativt: Blodkorv med stekt bacon, grönsaker.
Dessert: Kräm.

Tisdag: Kokt vit fisk med dillhollandaiesås, kokt potatis, gröna ärtor.
Alternativt Wienerkorv med potatismos, kokt grönsak.
Dessert: Fruktsoppa med skorpa.

Onsdag: Falukorv med stuvad vitkål, potatis och grönsaker.
Alternativt: Rotfruktsoppa med strimlad skinka, bröd.
Dessert: Persikor med kaffegrädde.

Torsdag: Ärtsoppa med fläsk, kavring.
Alternativt: Lasagne med salladsgrönsaker.
Dessert: Pannkakor med sylt.

Fredag: Revbensspjäll med brunsås, kokt potatis och rödkål.
Alternativt: Köttbullar med kokt potatis, sås och grönsaker.
Dessert: Husets äppelkräm med kaffegrädde.

Lördag: Panerad spätta med romsås, kokt potatis och ärtor/sparris
Dessert: Kronanskaka med visptopp.

Söndag: Helstekt karré med potatis, sås, bukettgrönsaker.
Dessert: Blåbärspannacotta.

 

 

Röda och gröna  äpplen i närbild på  en träbricka, ljus bakgrund.
Sidansvarig: Anna-Lena Svensson
Sidan uppdaterad 2023-09-22