Bilden visar ingången till biblioteket, träd, buskar, flaggstänger, solsken och blå himmel.

Bibliotek

Välkommen till biblioteken i Skurups kommun. På denna sidan hittar du information om kommunens bibliotek, kontaktinformation, öppettider samt aktuellt. För att söka efter, låna om eller reservera böcker har biblioteket en extern hemsida som du hittar under rubriken Länkar. 

Skurups kommun har fyra bibliotek, folkbiblioteket i Skurups tätort samt biblioteken i Abbekås, Rydsgård och Skivarp. Kontaktuppgifter och öppettider till respektive bibliotek hittar du under respektive rubrik.

 

Aktuellt på biblioteken i Skurups kommun

Det händer mycket roligt på biblioteken i Skurups kommun. För fullständigt program över våra evenemang se vår externa sida alternativt klicka HÄR för att komma till kommunens evenemangssida.

Tegelfasad, text bibliotek,fönster, solsken och blå himmel.

Rydsgårds nya bibliotek

Öppet måndag kl.13-17 och torsdag kl. 15-19.

 

Söka efter, låna eller reservera böcker

För att låna eller reservera böcker behöver man ett lånekort. Ett lånekort kan man både ansöka om på bibliotekens externa hemsida, alternativt ansöker man om ett lånekort på ett av kommunens biliotek under dess öppettider. Ansöker man på hemsidan hämtar man sitt lånekort hos ett av kommunens bibliotek.

När du har ett lånekort kan du börja låna och reservera böcker. Söka efter och reservera böcker kan du göra på bibliotekets externa hemsida. För att låna eller hämta ut reserverade böcker besöker du ett av kommunens fyra bibliotek.

 

Strömmande film!

Nu går det att strömma film via Skurups bibliotek! Biblioteket erbjuder strömmande film via två tjänster, Cineasterna och Viddla.

På följande länk kan ni lära mer om filmtjänsterna - välkomna!

Informationsbild: Viddla och Cienasterna - filmtjänster som erbjuds från biblioteket

Hej pensionär i Skurups kommun!

Varmt välkommen till Skurups Bibliotek om du vill veta mer kring hur man kommunicerar digitalt, med hjälp av en surfplatta eller smarttelefon.

Jag träffas på Skurups Bibliotek

Måndag           10:00-16:00               
Tisdag              10:00-16:00
Onsdag            13:00-16:00 (Obs endast jämna veckor)

Handledning bokas på telefon mån-ons 0738-56 00 40

Leende person, ipad, grön soffa, biblioteksrum.

 

Lån av surfplatta och digital handledning åt äldre!

Sedan i våras finns det 10 st surfplattor för utlån på Skurups Bibliotek! Surfplattorna är knutna till projektet ”Äldre och digital” och är ENDAST till för dig som är kommuninvånare i Skurups kommun och du ska vara 65+ för att få låna.

Utlån sker ALLTID över disk och du måste alltså ha ett lånekort för att kunna låna en iPad. Lånetid blir max 4 veckor.

Vill du lära dig hur det är att kommunicera med en surfplatta? Boka då en tid för handledning på tel 0738-56 00 40 på de dagar jag är i tjänst, mån, tis 8.00-16.30, samt onsdagar i jämna veckor (30 nov, 14 dec, 28 dec).

Projektet håller på t.o.m den 28 dec, men surfplattorna kommer

finnas för utlåning i Biblioteksdisken även efter detta datum.
Lathund med digitala tips medföljer alltid.

Bibliotekets öppettider:

Måndag 10:00-18:00
Tisdag 10:00-18:00
Onsdag 13:00-19:00
Torsdag 10:00-18:00
Fredag 10:00-17:00
Lördag 11:00-14:00 Söndag Stängt

Varmt Välkommen till Skurups Bibliotek!

Med vänlig hälsning

Henriette Ellberg, Digital Handledare Äldre

 

Digital dag för äldre på Johannamuseet

Den 11 okt samlades ett fyrtiotal förväntansfulla seniorer för en ”Digital dag för äldre” på ett av Skurups absolut häftigaste favoritbesöksmål, Johannamuseet i Sandåkra.

Efter kaffe och bulle gav Henriette en kort presentation av dagen och berättade om sin tjänst som digital handledare på Skurups kommun och hur hon gärna hjälper den som vill veta mer om hur man använder digitala verktyg och hittar rätt i den digitala djungeln.

Besökte oss denna dag gjorde också personal från Skånetrafiken och Vårdcentralen som presenterade sina digitala tjänster, hur man tex beställer tågbiljetter eller loggar in sig på 1177.

För den som ville testa en surfplatta fanns det också sådana till hands under dagen. Henriette berättar att dessa kan lånas i fyra veckor på Skurups bibliotek mot uppvisande av lånekort..

De två pensionärsföreningarna SKPF-Pensionärerna och SPF-Seniorerna Skurup delar ut material och informerar om sina föreningar och vilka möjligheter till träffar och utflykter de kan erbjuda våra seniorer i Skurup.

Efter lunch med smakrik Gulaschsoppa var det dags för frågestund och presentation av samtliga deltagare på ”minimässan”, där också de två företagarna Elon Knut Pers och Sandras Mobilfix deltog. Det blev snabbt en ringlande kö av pensionärer till de medverkande utställarna, där man fick svar på sina frågor kring teknik och olika digitala hjälpmedel, samt hur man laddar ner en app eller beställer biljetter till event, tåg mm.  

Bengt Almqvist guidade oss därefter runt i det välfyllda muséet, där årets utställning ”Från oxe till nutid” blir en träffsäker upplevelse, som dessutom väcker gamla minnen till liv, för de flesta i gruppen. Vi häpnades också av informationen i filmen om dagens GPS-styrda lantbruk…

Dagen avslutades med gofika och härliga samtal!

Tack alla besökare och medverkande utställare för en fin dag!
Henriette Ellberg
Digital handledare, äldre

 

Bibliotek i samarbete: Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad


Sidansvarig: Anna Gustafsson
Sidan uppdaterad 2022-12-05