Välkommen till Skurups kommun - Nils Holgerssons hembygd
Växel 0411-53 60 00 eller 0771-SKURUP (0771-758787)  Hur ringer man alfanummer?
Öppet: mån-fre 8-16.30

Besöksadress: Stora Torggatan 4 Karta » | Postadress: 274 80 Skurup­­

| Skicka e-post till kommunen
Hem Utbildning & barn Omsorg & hjälp Uppleva & göra Boende, miljö & infrastruktur Näringsliv Kommun & politik

Föräldrar, andra vuxna

Tonårsföräldrar vill ha gemensamma regler kring alkohol

En stor majoritet av landets tonårsföräldrar, 90 procent, tycker att det vore bra att enas med andra föräldrar om gemensamma regler kring alkohol. Trots detta känner endast tre av tio tonårsföräldrar till några gemensamma överenskommelser kring alkohol.

Läs tipsen på Tänk Oms hemsida

Tonårsparlören – tips för dig som är förälder

Att det är bra att prata alkohol med sin tonåring vet väl varenda människa. Frågan är bara hur. Ska man förresten bjuda tonåringar på alkohol hemma? Måste man sitta och vänta tills de kommer hem på natten? Får man snoka i deras rum om man är orolig? Det är inte lätt att veta hur man ska göra alla gånger. Boken Tonårsparlören är full av tips, argument, idéer och fakta som tonårsföräldrar kan ha nytta av. Bäste tonårsförälder, skolpersonal, fritidsledare, föreningsledare med flera. Liksom i övriga Sverige förekommer det i Skurups kommun ett oroande missbruk av alkohol och droger bland ungdomar. En del ungdomar trasslar också till sitt och andras liv genom olika former av våld och kriminalitet.
 
Kommunfullmäktige i Skurups kommun har en policy och en övergripande handlingsplan mot våld, tobak, alkohol och droger. Målet i policyn är att barn och ungdomar som växer upp i Skurups kommun, genom fostran och information ska erhålla självkänsla, trygghet och värderingar som gör att de aldrig brukar våld, testar eller använder droger.
 
Vi tillsammans - föräldrar, föreningsledare, fritidsledare, skolpersonal, ungdomsarbetare, närpoliser och andra vuxna i barns och ungdomars närhet, måste i ett förebyggande arbete hjälpas åt för att påverka/förändra ungdomarnas värderingar och attityder mot våld, tobak, alkohol och droger.

Vi måste också i ett tidigt stadium reagera om vi misstänker att ungdomar missbrukar droger, använder våld eller på annat sätt lever ett destruktivt liv.

TÄNK OM

I Skåne samarbetar länsstyrelsen och de skånska kommunerna tillsammans med andra regionala aktörer kring informationssatsningen TÄNK OM. Syftet är att ge stöd till föräldrar att sätta tydliga gränser kring alkohol.

Men nyckelrollen spelas av föräldrarna. De har störst möjlighet att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster genom att tydligt markera att det inte är okej att dricka förrän man är vuxen. Skolavslutningen är ett viktigt tillfälle till vuxet ansvarstagande. Läs gärna mer i länken i högerspalten.

Webbredaktör: Britt-Marie Ekroth
Sidan senast ändrad: 2015-06-17
Kontakt
Kontaktperson:
Owe Rindstrand

Tel: 0411-53 62 07
Mobil: 0706-65 43 65

Postadress:
Skurups kommun
Individ- och familjeomsorg
274 80 Skurup

Besök-/leveransadress:
Individ- och familjeomsorg
Fiskaregatan 5, Skurup Se karta

Öppettider:
Mån-fre 09.00-15.00 Lunchstängt: 12.00-13.00

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Auf Deutsch

Ausgewählte Informationen auf Deutsch - Professionell übersetzte Seiten.